Тријумф напредњака у Врбасу

Листа око Српске напредне странке освојила 40,24 одсто гласова (18 мандата), саопштено у Општинској изборној комисији. Коалиција око СПС-а добила 24,26 одсто гласова (10 мандата), а 18,26 одсто гласова припало ДС-у (8 мандата). Излазност рекордна - 63 одсто. СНС направио невероватан преокрет, оценио лидер напредњака Александар Вучић.

14.00 - У 19 часова биће одржана седница Општинске изборне комисије на којој ће званично бити објављени резултати избора и додељени мандати. 

02.15 - Напредњаци освојили 18 мандата (40,24%), СПС 10 (24,26%), а ДС 8 мандата (18,26%), речено специјалном извештачу РТС-а у Општинској изборној комисији. 

23.21 - Премијер Србије и лидер СПС-а Ивица Дачић честитао је СПС-у у Врбасу изванредан резултат на локалним изборима, као и грађанима који, како је рекао, верују у исправност политике коју води СПС.

22.05 - СНС освојио 40 одсто гласова на изборима у Врбасу, рекао лидер напредњака Александар Вучић, који се захвалио грађанима Врбаса на, како је рекао, невероватном преокрету. Вучић је подсетио да је СНС на изборима 2009. био убедљиво трећи са 13 одсто.

Према  подацима Општинске изборне комисије са свих 36 бирачких места, на локалним изборима у Врбасу листа Александар Вучић - СНС освојила је 40,24 одсто гласова. Коалиција Ивица Дачић - СПС - ПУПС - ЈС - СВМ - Удружење Крајишника добила је 24,26 одсто гласова, а листа Демократска странка - др Бојан Пајтић добила је 18,26 одсто.

Осталих пет изборних листа које су учествовале на локалним изборима у Врбасу, нису прешле цензус. Излазност је била 63 одсто, за разлику од претходних избора, 2009. године, када је на биралишта изашло 56,31 одсто гласача.

Лидер СНС-а Александар Вучић рекао је да су напредњаци освојили 40 одсто гласова и захвалио се Врбашанима на "невероватном преокрету".

"Желим у име СНС-а и своје лично име да се захвалим грађанима Врбаса на невероватном преокрету, на подршци коју су дали листи коју предводи СНС, Братиславу Кажићу, странци, политици коју водимо", рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да је СНС на претходним изборима у Врбасу освојио 13 одсто гласова и заузео, како је рекао, убедљиву трећу позицију, док је први био ДС, а други СПС.

Упитан ко су потенцијални партнери СНС-а у том граду, Вучић је рекао да је могуће да им нико неће бити потребан, указујући да је та странка освојила 18 од 36 мандата.

"Да ли ћемо имати апсолутну већину или ће нам фалити један одборник, мислим да је то питање техничко, не суштинско", рекао је Вучић.

Према његовим речима, СНС је однео победу у тренутку када се спроводе тешке и непопуларне мере.

"Показали смо да грађани и поред тешких одлука које смо донели воле поштење, истину и одговорност", рекао је Вучић.

Премијер Србије и лидер СПС-а Ивица Дачић честитао је СПС-у у Врбасу на изванредном резултату на локалним изборима, као и грађанима који, како је рекао, верују у исправност политике коју води СПС.

"Наша коалиција је освојила за трећину бољи резултат него на прошлим изборима и још једном потврдила да је друга по снази политичка групација у Србији", рекао је Дачић Танјугу.

Потпредседник СПС-а Душан Бајатовић изјавио је да успех странака владине коалиције на локалним изборима у Врбасу показује да Влада Србије ужива пуну подршку грађана.

"Данашњи резултати говоре да би било природно и логично да се будућа власт формира по угледу на владину коалицију", рекао је Бајатовић, објаснивши да су избори у Врбасу реалан показатељ политичког односа снага у Србији.

Коментаришући изјаву Бојана Пајтића да су гласови у Врбасу куповани и да су избори протекли у напетој атмосфери, Бајатовић је рекао да нема таквих сазнања, али да мисли да је било извесних тензија што је, како је оценио, и нормално у изборном дану.

Заменик председника Демократске странке Бојан Пајтић претходно је изјавио да су у Врбасу на општинским изборима куповани гласови по цени од пет до осам хиљада динара.

Пајтић је новинарима рекао да ће ДС поднети пријаву против НН лица, и додао да ДС има сведоке.

"Избори у Врбасу протекли су у атмосфери насиља и пребијања наших активиста, као и испитивања Горана Јешића од стране полиције, јер се усудио да каже да у млеку има недозвољен проценат афлатоксина", рекао је Пајтић.

Председник Демократске странке Драган Ђилас честитао је свим грађанима Врбаса који су имали храбрости да, "у немогућим условима који су владали у Врбасу, изађу и гласају за Демократску странку".

"Резултат од преко 18 одсто гласова показује да ДС заиста јесте једина алтернатива свему лошем што се у Србији дешава, јер смо претходна два месеца били сведоци једне од најстрашнијих кампања и антикампања у историји нове демократске Србије", рекао је Ђилас у обраћању медијима.

Иначе, за места у градском парламенту Врбаса борило се осам изборних листа.

На изборима за одборнике у Скупштини општине Врбас учествовали су кандидати на изборним листама: "Демократска странка - Др Бојан Пајтић", "Александар Вучић - Српска напредна странка (СНС, НС, Покрет социјалиста, СДПС, СПО, Русинска демократска странка)", "Ивица Дачић - Социјалистичка партија Србије - Партија уједињених пензионера Србије - Јединствена Србија - Савез војвођанских Мађара - Удружење Крајишника".

Кандидат коалиције са СНС-ом на челу за градоначелника Врбаса и носилац листе је Братислав Кажић. 

Грађани су гласали и за листе: "Либерално-демократска партија - Лига социјалдемократа Војводине", "Група грађана Сви заједно - Социјалдемократски савез - Брансилав Петровић", "Демократска странка Србије - Асоцијација младих Врбас - Др Војислав Коштуница", "Српска радикална странка - Др Војсилав Шешељ", "Група грађана Двери - За живот Врбаса - Иван Б. Костић".

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије