Манцо: Место Србије у Европи

Италија снажно подржава евроинтеграције Србије, јер сматра да је место Србије у Европи и верује да ће приступни преговори почети како је и предвиђено, без постављања додатних услова, рекао је амбасадор Италије у Београду Ђузепе Манцо.

Амбасадор Италије у Београду Ђузепе Манцо рекао је да његова земља снажно подржава евроинтеграције Србије, јер сматра да је место Србије у Европи и да верује да ће приступни преговори почети како је и предвиђено, без постављања додатних услова.

"Посвећеност Србије је оно што ће развејати сумње које неки можда имају у вези с наредним кораком у европском процесу. Ми високо ценимо ангажовање Београда и охрабрујемо га да покаже исту посвећеност какву је показивао протеклих месеци у спровођењу реформи и примени Бриселског споразума, посебно у тренутку када се ближи 'финиш' у отварању преговора са ЕУ", рекао је италијански дипломата у интервјуу Танјугу.

На тај начин он је одговорио на питање да ли би званични почетак приступних преговора са ЕУ, предвиђен најкасније у јануару, могао бити доведен у питање због тврдокорног става неких земаља, попут Немачке и Британије.

Манцо је напоменуо да су правични локални избори 3. новембра на Косову и Метохији, с великим одзивом, важан фактор имплементације Бриселског споразума и да су у интересу и Београда и Приштине, али и целе Европе.

"Били смо сведоци да на путу нормализације односа Београда и Приштине има препрека и можда ће их бити још у наредним недељама, али оно што је много важније јесте то да смо се уверили да су Београд и Приштина успели да постигну историјска достигнућа, незамислива пре свега неколико месеци", рекао је Манцо.

Према његовим речима, само кроз стабилизацију и интеграцију западног Балкана у ЕУ може бити остварен европски пројекат онако како су га првобитно замислили његови творци.

Осврнувши се на билатералне односе Србије и Италије, Манцо је приметио да је посао амбасадора да их унапређује, али да у његовом случају то неће бити нимало лако, јер две земље већ имају одличне односе.

Седница двеју влада у Анкони

Он је рекао да о томе сведочи и предстојећа заједничка седница влада у Анкони. Заједничком седницом 15. октобра, председаваће премијери Италије и Србије, Енрико Лета и Ивица Дачић, а на састанку ће, како је навела италијанска влада, учествовати и министри спољних и унутрашњих послова, правде, одбране, економије, саобраћаја и образовања.

Манцо је најавио потписивање низа споразума. "Главна тема самита је јасна: проверити тачку по тачку садашњи ниво билатералне сарадње како бисмо идентификовали и на прави начин се посветили приоритетима у којима Италија може да пружи сву своју стручност током приступних преговора Србије са ЕУ", рекао је је Манцо.

Наравно, разговараће се и о многим другим билатералним питањима како би се у оквиру стратешког партнерства продубила привредна сарадња у разним областима, попут аутомобилске индустрије, банкарства, осигурања, енергетике, саобраћаја, рекао је он.

Када је реч о економској сарадњи Манцо сматра да се она побољшава из дана у дан.

"Италија је први трговински партнер Србије. У првих седам месеци 2013. године, извоз Србије у Италију достигао је 1,02 милијарде евра, а увоз из Италије 1,05 милијарди евра", навео је Манцо.

Италија је, такође, први страни инвеститор у Србији, а више од 500 италијанских предузећа која послују у Србији доприносе привредном расту и у Србији и у Италији, казао је Манцо и додао да раст значи сарадњу и у сектору образовања и науке, који су од кључног значаја за развој.

Он је истакао да је, поред великог броја потенцијалних инвеститора, важно и то што су у Србији "чврсто укорењене" стотине италијанских компанија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво