Читај ми!

У припреми нови закон о Скупштини

Нови закон о Народној Скупштини је у припреми, изјавио је председник Народне Скупштине Србије Небојша Стефановић и нагласио да је за његово изгласавање неопходна подршка јавности.

Председник Народне скупштине Србије Небојша Стефановић изјавио је да је у припреми нови закон о Народној скупштини.

Стефановић је на презентацији књиге "Јавна расправа" рекао је да ће се новим законом побољшати комуникација парламента са грађанима.

"Суштина целог процеса је да се глас грађана чује, да народни посланици буду неко ко народ представља, али и да се омогући грађанима да кроз јавна слушања директно учествују у процесу доношења одлука", истакао је Стефановић.

Говорећи о институту јавног слушања, председник српског парлемента, нагласио је да се он редовно користи у нашој земљи, као и да је за Скупштину веома важно учешће грађана у законодавном процесу.

Јавна слушања, како каже, доводе до конкретних решења.

"Што је квалитетније јавно слушање, закони се мирније усвајају на седници", поручио је Стефановић.

Рекао је да је Скупштина Србије као институција отворена за грађане, да осим директних преноса пленарних седница на телевизији, грађани могу да прочитају стенографске записе са седница на сајту парламента, као и да се седнице Одбора такође налазе на интеренету.

Ауторка њиге "Јавна расправа", проф. Маријана Пајванчић, рекла је да је веома важно да се Скупштина "отвори" за грађане, наводећи да су у књизи сабрана упутства како грађани могу да учествују у јавној расправи.

Истакла је да тренутно грађани могу у јавном слушању да учествују у законодавном процесу парламента али је рекла да би било добро да могу да учествују и у контролној улози парлемнта.

Како истиче, Србија има добре законе, али се они често не спроводе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара