Читај ми!

Николић: Ускоро кредити за наводњавање

У наредних десетак дана пољопривредним произвођачима биће понуђени кредити за увођење система за наводњавање, најавио председник Србије Томислав Николић у Врбасу. Свако мора да добије право да наводњава своје земљиште, поручио Николић.

Председник Србије Томислав Николић рекао је, приликом посте Врбасу, да ће у наредних десетак дана пољопривредницима бити понуђени кредити за увођење система за наводњавање.

Како је Николић рекао, Влада мора да води рачуна да не буде повлашћених приликом давања кредита, а кредити ће бити понуђени и великим пољопривредним произвођачима, али и малим пољопривредницима.

Председник Србије је истакао да свако мора добити право да наводњава своје земљиште.

"Будућност српске пољопривреде лежи на наводњавању и неопходно је да бар 80 одсто парцела буде под заливним системима", рекао је Николић током посете пољопривредном газдинству Петера Викора.

Николић је рекао да се нада да ће тај проблем бити решен захваљујући аранжману са Уједињеним Арапским Емиратима.

Председник Србије је поручио да није тачно да се бављење пољопривредом не исплати и да човек на селу не може да заради, а као пример навео је газдинство које је посетио.

"Да би се у пољопривреди зарадило потребно је много рада и улагања. Проблем је што немамо добру противградну заштиту и недостатак система за заливање, као и лош избор семена", објаснио је Николић. 

Према његовим речима, једно време смо били "заљубљени" у страно семе, па су се појавиле "неке болести које семена произведена на домаћим институтима никада не би имала". 

Говорећи о закупу државног земљишта, рекао је да је идеално да локалне самоуправе које газдују тим површинама дају могућност пречег закупа онима који ће од пољопривреде и да живе, а не онима који ће закупити земљу и дати је неком другом да на њој раде.

Николић је истакао да је његов данашњи домаћин Петер Викор типичан пример колико сељак мора да ради да би нешто постигао.

Газдинство које је посетио председник Николић располаже са 300 оваца и 80 товних јунади, а обрађује 100 хектара земље од чега су два хектара у власништву Петера Викора, а осталих 98 хектара је узео под закуп.

"Најчешће питање пољопривредника су субвенције и могу рећи да су оне, што се тиче сточарства, реалне, само би требало да буду редовније исплаћиване", рекао је Викор.

Како је рекао, највећи проблем му представља то што ће цена закупа земљишта, према најавама, бити знатно већа од досадашњих.

Николић је, после посете газдинству породице Викор, на централном тргу у Врбасу разговарао са младима из тог места о њиховим проблемима. Председник је нагласио да држава мора да им обезбеди запослење.

"Велики број младих данас седи у кафићима, али ја мислим да они то не желе да раде, већ то чине јер немају посао", рекао је Николић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара