Читај ми!

УРС: Одустати од повећања ПДВ-а

Влада је предложеним економским мерама изабрала лакши пут и њима "кажњава грађане", саопштио УРС и поручио да треба одустати од повећања посебне стопе ПДВ-а, јер ће то, како оцењују, погодити најсиромашније.

Уједињени региони Србије сматрају да је Влада Србије предложеним економским мерама изабрала лакши пут и да њима "кажњава грађане", због чега је потребно да се одустане од најављеног подизања посебне стопе ПДВ-а са осам на 10 одсто.

Како сматрају у УРС-у, повећање посебне стопе ПДВ-а утицаће на куповну моћ и стандард грађана, односно на најсиромашније.

Председник Ресорног одбора УРС-а за финансије Филип Ковачевић рекао је на конференцији за новинаре да ће се, ако се повећа ПДВ на хлеб, млеко, лекове, уџбенике и остале неопходне ствари, "ударити на најсиромашније".

"Сматрамо да је то неправедно и непотребно у овом тренутку. Уместо растерећења привреде овим мерама смо добили скупљи хлеб и смањену потрошњу што нам је последње потребно", рекао је Ковачевић и додао да се најављеним мерама Влада не суочава са проблемима.

Ковачевић је упитао Владу зашто је пре пар месеци "одбила да опорезује власнике непокретности који имају неколико станова и кућа у вредности вишој од 50.000 евра, а сада опорезује најсиромашњије који свакодневно морају да купују хлеб, млеко, лекове и да плаћају гас за грејање који је већ прескуп".

УРС, додао је Ковачевић, тражи од Владе да објасни зашто је пре неколико месеци одбијен предлог да се опорезују адвокати, а сада се намећу додатни порези најсиромашнијима.

Ковачевић је рекао и да Влада треба да каже који су конкретни производи који ће бити опорезовани општом стопом од 20 одсто, а до сада је за њих важила стопа од осам одсто.

"Ако повећамо ту стопу на компјутере закочићемо даљи развој информатичког друштва у Србији, а ако повећамо стопу којом опорезујемо станове учинићемо велику штету грађевинској индустрији која је већ у великом паду од 37 одсто у првих шест месеци ове године", рекао је Ковачевић.

Председник Ресорног одбора УРС-а за привреду Александар Љубић сматра да је предложеним економским мерама Влада изабрала лакши пут и избегла да се суочи са бирократијом пред којом је капитулирала.

Љубић је напоменуо да је право питање за Владу до када ће одлагати системске мере које су потребне и да ли је нормално да се професорима, лекарима и рударима смање плате.

"Ако говоримо о системским мерама које треба донети, како је могуће да је пре четири месеца Влада одбила солидарни порез од само 10 одсто из које су биле изузете ове категорије? Уместо да се укине бирократија и уведе електронска управа, данас имамо линеарно смањивање по принципу радио не радио, свира ти радио", рекао је Љубић.

Нагласио је да се мора изменити Закон о раду и да, док је актуелни на снази, неће бити новог запошљавања.

Према његовим речима, потребан је нови закон који ће омогућавати послодавцима да лакше запошљавању, али и лакше отпуштају оне који не раде свој посао.

Љубић је рекао и да је рак рана српског друштва и будућег развоја земље Закон о планирању и изградњи и да неће бити боље док је за добијање грађевинске дозволе потребно на десетине папира.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара