КМИ: Службеници ЦИК-а и ОЕБС-а опструишу изборе

Коалиција за мониторинг избора саопштила да се на северу Косова и Метохије спроводе разне скривене радње које ће утицати на излазност бирача на локалне изборе. Одређене структуре унутар ЦИК-а и ОЕБС-а "свесно спречавају" исплату надокнада члановима Општинских изборних комисија, тврди КМИ.

Група невладиних организација Коалиција за мониторинг избора (КМИ) саопштила да се на северу Косова и Метохије спроводе разне скривене радње које ће утицати на излазност бирача на локалне изборе заказане за 3. новембар 2013. године.

Иако постоји забринутост да излазност бирача на северу неће бити на високом нивоу, поједини службеници унутар Секретаријата ЦИК-а и ОЕБС-а смишљено спроводе опструкцију организовања избора у четири општине на северу Косова и Метохије, тврди "Коалиција за мониторинг избора".

"Већ више од десет дана води се права битка да се члановима Општинских изборних комисија исплате новчане надокнаде за њихов рад, а одређене структуре унутар ЦИК-а и ОЕБС-а то свесно спречавају", наводи се у саопштењу.

Коалиција за мониторинг избора додаје да исплата надокнада, које нису до сада уопште исплаћене (иако се мање више редовно исплаћују у општинама јужно од реке Ибар), није једини проблем, већ су то и недостатак техничких услова за рад Општинских изборних комисија, неадекватно информисање о изборним радњама, већ и то што није испоштована неутралност изборног материјала који стиже из Приштине, иако је договорена у Бриселу.

"Улога ОЕБС-а није до краја јасна, већ зависно од општине до општине, њихови службеници самовољно тумаче своју улогу и не тако ретко се понашају супротно свом мандату", пише у саопштењу.

КМИ оцењује да је скандалозно то што су чланови Општинских изборних комисија остављени без икаквих примања и то што им се постављају препреке на путу, уместо да им се што више олакша озбиљан и одговоран посао којег су се прихватили.

"Иако јавност није обавештена, све комисије у четири општине се налазе у тихом штрајку и одбијају да предају спискове за чланове бирачких одбора", истиче се у саопштењу.

КМИ апелује на надлежне и очекује да ће се ова ситуација најхитније разрешити и да ће се пружити пуна подршка свим особама које се баве организовањем избора на северу Косова и Метохије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара