Селаковић: Србија ушла спремна у преговоре

Очекујем да ће извештај Евроске комисије о правосуђу бити најпозитивнији до сада, рекао министар правде Никола Селаковић,истичући да је Србија ушла спремна у преговоре са ЕУ. До доношења посебног закона, наши судови и јавна тужилаштва на Космету раде у непромењеном облику, рекао Селаковић за РТС.

Министар правде и државне управе Никола Селаковић изјавио је да је Србија ушла спремна у преговоре са ЕУ и очекује да ће, када је у питању поглавље 23, које се односе на правосуђе, извештај Европске комисије бити најпозитивнији до сада.

По повратку из Брисела, где су бројној српској делегацији представљене правне тековине ЕУ, Селаковић је истакао да је српска делегација била представљена на високом нивоу и одлично припремљена.

"Наша припремељост је изненадила партнере, на нека питања су били затечени, па ће нам поједине одговоре послати у писаној форми", рекао је Селаковић, гостујући у Дневнику РТС-а.

Према Селаковићевим речима, за око два месеца, када буде одржан дијалог, Србија ће представити своје правне тековине, достигнућа и стандарде у области правосуђа. Након тога, како је рекао, следи прва међувладина конференција.

Министар правде објашњава да ће експланаторни скрининг бити завршен већ у новембру, али да су различита искуства земаља када је реч о трајању самих преговора.

"Нека су трајали и до две године, али Србија је ишла неколико корака унапред. Када смо причали о значају Стратегије за национлану реформу правосуђа, Стратегије за борбу против корупције и још неколико битних стратешких документата, тек смо сада дошли до значаја тих докумената. Сада је тај значај видљив, и нарочито током дијалога видеће се колико је то било битно за Србију", каже Селаковић.

Говорећи о мрежи судова на Космету, Селаковић је рекао да ће до доношења посебног закона, судови и јавна тужилаштва на тој територији, који функционишу у систему Србије, наставити да постоје и раде у непромењеном облику.

Према његовим речима, нови Предлог закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава дефинише да ће то питање у покрајини бити решено посебним законом.

Коментаришући случај од пре неколико дана, када је полиција у Зајечару по налогу тужиоца саслушавала судије, Селаковић је рекао да је реч о непримереном догађају који показује у ком се стању налази наша свест о независност правосуђа, укључујући и саме делове правосуђа.

"Није Србија последња земља у којој може да се сумња да је носилац правосудне функције починио нешто, али зна се како се у цивилизованом свету коме Србија припада то ради, а бојим се да у овом случају није тако поступано", рекао је Селаковоћ.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије