Читај ми!

Крф, сећање на славне српске жртве

Поводом обележавања годишњице искрцавања српске војске на грчка острва Крф и Видо, премијер Ивица Дачић положио венац испред Маузолеја српским јунацима.

Премијер Србије Ивица Дачић, поводом обележавања годишњице искрцавања српске војске на грчка острва Крф и Видо, положио је венац испред Маузолеја српским јунацима.

"Овде је Србија умирала, овде Србија и треба да се сећа, и овде Србија треба да живи. Да живи за све оне који су за њу умрли. Да више никада не жртвујемо своју децу, да почнемо коначно да убирамо плодове никле из сопствене крви, да се вратимо у друштво из којег смо под другим именом избачени и да се поново чује 'живела Србија'", истакао је Дачић, саопштено је из Владе.

"Албанска голгота и боравак Срба на Крфу и Виду од 1916. до 1918. године уткани су у колективну свест нашег народа као раздобље безмало античке трагичности, несебичног jунаштва и истинске хуманости. Чувајући дубоко у себи лучу слободе и националног поноса, непоражена српска војска и део избеглог цивилног становништва нашао је уточиште у пријатељској грчкој земљи", нагласио је председник Владе Србије.

Према Дачићевим речима, сваки долазак на Крф и Видо за људе из Србије је опело.

"Више од 10.000 људи лежи овде у костурницама и у дубокој плавој гробници. Овде је, како је неко рекао, најбољи део Србије - вечна Србија. Овде је читава једна нација доживела врхунац своје голготе и почетак васкрсења. Платила је цену своје слободе, према речима једног британског војног саветника, крвљу и сузама. То је био рат у којем је Србија постала славна", рекао је Дачић.

Премијер Србије је подсетио да су Србе тада упоређивали са Спартанцима и да је немачки цар Вилхелм говорио да би Србију волео за савезника, а у француском парламенту се орило "живела Србија".

"Тај рат и ту победу завршили смо са више од милион мртвих и са губитком половине мушког становништа. Нису желели да се предају, па је тек сваки пети војник од 750.000 војника колико их је пошло у рат, успео је да дође до Крфа. Зато се овде врши опело", навео је Дачић.

Овде на Крфу, на Виду и у мору које је дубоко колико и Атлантски океан, истакао је Дачић, читава једна измучена нација је сахрањена.

"Чувари хришћанских врата овде су нашли мир и одавде су кренули кући. Доћи на Крф зато је за сваког Србина својеврсно ходочашће и дужност, зато што овде леже прометеји наше наде и апостоли нашег јада. Овде смо ми Срби платили нашу цену", рекао је премијер Дачић.

"Цела једна Србија је положена без имена у овај плави гроб. После победничког рата, после свих ових жртава створена је нова држава, узето је ново име, прављена је нова историја и скоро деведесет година Србије овде није било. Чак је овај споменик на Виду подигла Југославија, овде пише "српским јунацима - Југославија", и ако постоје грешке које треба исправљати, онда је та међу првима", рекао је Дачић.

"Нека буде вечно сећање на славне српске жртве и нека буде вечно пријатељство грчког и српског народа", истакао је Дачић.

Обележавању годишњице искрцавања српске војске на грчка острва Крф и Видо у Првом светском рату, којем су присуствовали министар културе Србије Иван Тасовац, градоначелник Крфа, представници православне цркве и представници грчке војске и полиције.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије