Настављен скрининг у Бриселу

Провера усклађености правног система Србије с европским стандардима настављена је у Бриселу. Први дан великог посла "завршио се успешно, а српски тим је добро припремљен", поручио је европски комесар за проширење Штефан Филе.

У Бриселу је настављен експланаторни скрининг у вези са питањима која су обухваћена поглављем 23, а то су правосуђе и основна људска права.

Реч је о дуготрајном процесу снимања стања којим се утврђује усклађеност правног и економског система Србије са европским стандардима, а чиме се стварају темељи за преговоре о придруживању који треба да почну најкасније у јануару следеће године.

Скрининг је почео јуче састанком групе експерата из Србије, на челу са министром правде Николом Селаковићем и шефицом преговарчког тима Тањом Мишчевић, са стручњацима Европске комисије, а прва тема је правосуђе и поштовање људских права, што је везано за поглавље 23 у преговорима о придруживању.

Европски комесар за проширење Штефан Филе објавио је на Твитеру да је први дан експланаторног скрининга у Бриселу успешно завршен и да је "српски тим добро припремљен".

Селаковић и Мишчевић су јуче оценили да је први дан скрининга у Бриселу протекао успешно и да означава нову фазу у односима Србије и ЕУ.

Процес скрининга, који ће трајати месецима, почео је питањима везаним за поглавље 23 које се тиче правосуђа и основних људских права, а разговори на те теме настављају се и данас.

Већ следеће недеље скрининг ће бити проширен на поглавља 24 и 32, од којих се прво тиче правде, грађанских слобода и безбедности, а друго јавних финансија.

Скрининг ће трајати све док се не изврши дубинска анализа усклађености српског система са европским стандардима кроз свих 35 поглавља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво