Читај ми!

Ружић: Подршка Брисела плановима Србије

Европска унија, Европска комисија и све земље чланице пружају снажну подршку плановима и динамици које је Србија определила како би отпочело "ново доба процеса европских интеграција" наше земље, рекао министар без портфеља задужен за европске интеграције Бранко Ружић у Бриселу.

Министар без портфеља задужен за европске интеграције Бранко Ружић изјавио је да Европска унија, Европска комисија и све земље чланице пружају снажну подршку плановима и динамици које је Србија определила како би отпочело "ново доба процеса европских интеграција" наше земље.

Ружић је, у изјави Танјугу, рекао да је посета Бриселу њега и шефа преговарачког тима Србије Тање Мишчевић била веома плодотворна, имајући у виду да су добили јасне сигнале и подршку.

"И ЕУ и ЕК и све земље чланице пружају снажну подршку плановима и динамици коју смо определили, како бисмо отпочели ново доба процеса европских интеграција у Србији", рекао је Ружић, који борави у тродневној званичној посети Бриселу.

Он је рекао да је Србија, пре свега захваљујући премијеру Србије Ивици Дачићу и првом потпредседнику владе Александру Вучићу, можда први пут у ближој историји, успела да стекне ниво кредибилитета у ЕУ који "уверава да смо спремни да урадимо све ствари, а пре свега у интересу наших грађана".

Током посете Бриселу, додао је Ружић, једна од тема био је термин одржавања међувладине конференције "која би требало да представља и симболички и формални почетак преговара о приступању Србије".

Како је рекао Ружић, жеља европских партнера Србије је да до међувладине конференције дође веома брзо након усвајање преговарачког оквира ЕУ, на коме ће се радити до 20. децембра.

"Исказали смо заинтересованост, спремност и жељу да та међувладина конференција буде већ током децембра, а оно што је дефинисано и 28. јуна у Бриселу, то је да та конференција свакако неће бити касније од јануара. Најважнија је спремност, жеља и воља, које и са једне и са друге стране постоје", рекао је Ружић.

Ружић је казао да је за Србију значајно што ће се 25. септембра кренути с првим скрининзима и да се може очекивати да ће, имајући у виду административне капацитете који су оспособљењи и кореспондирају са потребама процеса, већ на почетку ти скрининзи, иако веома захтевни, бити успешни.

"Оно што је, такође, важна порука то је да смо јасно опредељени, за шта смо добили позитивну оцену, према реализацији Бриселског споразума и, наравно, оно што се очекује то је да и локални избори на Косову буду увод у даљу релаксацију тог стања и нормализацију односа", рекао је Ружић.

Према његовим речима, у разговорима са европским партнерима отворена су нова поглавља, а Србија очекује да ће комуникација бити све учесталија и да ће преговарачки оквир ЕУ, који се очекује 20. децембра, бити онакав какав би требао да изгледа оквир који кореспондира са интересом будуће земље чланице ЕУ.

"Не очекујемо превише препрека, али свакако нас очекује веома предан, захтеван и изазован рад на свим овим процесима", закључио је Ружић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара