Николић: Србија трасира свој пут

Држава и друштво само у условима унутрашње стабилности могу складно да се развијају, а Војска Србије у томе има важну улогу, поручио председник Томислав Николић на промоцији најмлађе класе официра. Србија трасира свој пут ка просперитету и заслуженом месту у европској породици држава, каже председник.

Србија мора активирати и ојачати све своје ресурсе ако жели брзо да реализује процес преговора са Европском унијом и да оствари друге спољнополитичке циљеве, поручио је председник Србије Томислав Николић на промоцији најмлађе класе официра Војске Србије.

Николић је указао да Србија данас трасира свој пут ка просперитету и заслуженом месту у европској породици држава, те да на том путу мора очувати и промовисати оне вредности које нашу земљу чине другачијом од осталих.

"Задаци у процесу преговора постају све бројнији и озбиљнији. Ако Србија жели да брзо оствари тај и друге важне спољнополитичке циљеве, мораће што пре да активира и ојача интелектуалне, дипломатске, економске , материјалне и друге ресурсе", истакао је председник Србије на свечаности испред Дома Народне скупштине.

Према његовим речима, један од услова за остваривање тих циљхева је отпорност и јачање система безбедности и система одбране. "Држава и друштво само у условима унутрашње стабилности могу складно да се развијају - у политичком, економском, социјалном, културном и сваком другом смислу", навео је председник.

"Војска Србије и њени припадници у свему томе имају важну улогу. Државно руководство посвећено је томе да Војсци, у политичком, материјалном и финансијском смислу, обезбеди оно што јој је у овом тренутку најпотребније", нагласио је Николић.

Како је истакао, такав став према Војсци, с једне стране, последица је свести о важности њених мисија, а с друге - израз мере поверења у људе који се старају о одбрани земље.

Председник је нагласио да Србија у условима оскудице, настоји да пронађе најделотворнији начин да Војска очува постојеће и створи нове војне способности, да је опреми савременим системима како би ојачала свеукупни одбрамбени потенцијал.

Војска Србије, додао је, мора да буде спремна да пружи подршку цивилим властима, а истовремено Србија ради на промоцији мира у региону и свету, јачању добросуседства и сарадње са земаљама на свим континентима и зато већ неколико година војно руководство успешно припрема јединице и појединце који нашу земљу представљају у међународним операцијама.

"Знам да у условима осиромашења друштва многима изгледа да ћемо бесповратно да заостанемо за другима, богатијима и самим тим и моћнијима. Да је само новац одлучивао Србија не би добила ратове у које је била увучена. Војно руководство то зна добро зато стваралачки ради на максималном искоришћавању свих интелектуалних и материјалних ресурса", рекао је Николић и напоменуо да под очувањем одбрамбене способности подразумева јачање унутрашње кохезије и то на основама српске војне традиције.

Савремене методе за стицање и преношење знања

Указујући на значај свестраности и образовања официра, Николић је навео да упоредо са иновирањем програма академских студија и усавршавања, Универзитет одбране и Војна академија треба да наставе унутрашњу консолидацију, а како је додао, веома су важне припреме система војног образовања за спољашњу евалуацију и предстојећу реакредитацију студијских програма.

Према његовим речима, та два процеса пратиће организацијско-формацијске промене, усмерене на интегрисање академских потенцијала, рационалније коришћење расположивих ресурса и обезбеђење највиших академских стандарда.

"Универзитет одбране и Војна академија треба да наставе да уводе савремене методе за стицање и преношење знања. Само модеран и флексибилан систем војног образовања може да задовољи будуће потребе нашег система безбедности и одбране, али и да буде у функцији међународне промоције нашег система одбране, коме с правом тежимо", поручио је председник Србије, напомињући да успех у остваривању тих циљева не зависи пресудно од материјалних улагања.

Николић је младим официрима поручио да уче стално и много и усавршавају се "као официри и као људи" и да граде своје каријере часно, одважно, са храброшћу и оданошћу отаџбини која је красила хероје српске војске кроз читаву нашу историју.

Председник је такође посаветовао официрима да личне амбиције преточе у оно што је одувек красило српске официре - слободарство и одлучност да се што боље служи својој отаџбини.

"Још данас о вама само бринемо. Од сутра ћете и ви бити они који брину о другима", казао је председник и истакао да им младот није оптерећење већ предност.

Рекао им је и да ће своје почетне дужности у Војсци Србије обављати у условима бурних промена које се дешавају на глобалном нивоу, да се распоред политичких и економских снага у свету незаустављиво се мења и геостратегијски заокрети воде озбиљним променама у војном домену.

"Зато се мења карактер традиционалних задатака и појављују нове обавезе оружаних снага. Иако одбрана од оружане агресије остаје најважнија обавеза сваке војске у свету, њихово учешће у решавању кризних ситуација, на унутрашњем или међународном плану, постаје учесталије и значајније. Такви трендови и развој нових технологија намећу обавезу сталног преиспитивања организације и трансформације оружаних снага", казао је председник.

Доктринарна, технолошка и образовна застарелост данас, брже него раније, постају безбедносни ризик и претња. Зато је, према његовим речима, од изузетног значаја да се не више из једне у другу школску годину, већ из семестра у семестар иновирају наставни програми и да континуирано образовање постане императив не само кадета већ и старешина и њихових професора.

Честитајући потпоручницима на официрском чину и пожелевши им здравља и успеха у животу, Николић је говор завршио речима - "Живела Србија!".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара