Вучић: Здрав систем за опстанак Србије

Политичко-тајкунско-криминални лобији схватили да у Србији не могу све да купе, јер Србија више није неозбиљна и неодговорна држава, каже први потпредседник Владе Александар Вучић. Доминик Строс-Кан дефинитивно саветник. Вучић најавио приватизацију Звезде и Партизана, и навео резултате у борби против корупције.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић најавио "зној, сузе и проблеме" у процесу економског опоравка, који је услов за опстанак Србије. "Политичко-тајкунско-криминални лобији" схватили су да у Србији не могу све да купе, јер Србија више није неозбиљна и неодговорна држава, рекао је Вучић.

(Овде можете погледати/преузети емисију Реч на реч) 

"Они који данас покушавају у Вашингтону, Лондону и Берлину мене да представе као Путина, Јануковича, желе да окрену страну јавност против мене и моје странке. Они потцењују грађане и потцењују мене, ја не мислим да им се предам, не мислим да дозволим да лаж постане истина", рекао је Вучић гостујући у емисији Реч на реч на РТС-у.

"Нећу да се уморим, зато што је мој циљ важнији него циљ који они имају, а то је уништити Вучића. Њихов циљ није страшно велики циљ, мој циљ је озбиљнији и одговорнији", нагласио је Вучић.

Говорећи о реконструкцији Владе, Вучић је рекао да ова влада има шансу да успе.

"Мислим да би било нефер да кажем да је Дачић грешио у последњих годину дана када је у питању спољна или унутрашња политике, договарали смо се о свим великим стварима", рекао је Вучић и додао да је у интересу Србије да ова влада изгура цео мандат.

На питање да ли је новим министрима обећао довољно времена да се докажу, Вучић одговара да им неће бити лако, али да уз велики рад могу покренути земљу.

"Свако је шраф у великом зупчанику, тај шраф мора као подмазан да ради да би Србија могла да функционише", рекао је Вучић, наводећи да је ова влада препознатљива по томе што чврсто стоји иза својих одлука, због чега ужива подршку јавности.

Помоћ од Уједињених Арапских Емирата

Вицепремијер Вучић је рекао да је недавно у Шкотској замолио шеика Мухамеда бин Заједа да Уједињени Арапски Емирати Србији дају две или три милијарде долара по најнижој каматној стопи, на 20 или 30 година.

"То би био готово поклон за ову земљу. Ми бисмо од дела тог новца вратили најтеже кредите који нас оптерећују. Истовремено бисмо растеретили ниво јавног дуга, што мислим да би ММФ подржао, а остатак новца бисмо на различите начине убризгали у привреду.

Како је рекао, после тога ће бити јасно да је Србија опстала и кренула напред.

"То би нам омогућило прављење аранжмана са ММФ-ом, поправљање слике српске економије у свету, да до краја године постанемо члан и Светске трговинске организације, и мислим да бисмо већ на пролеће имали повољнији економски амбијент", истиче Вучић.

Први потпредседник Владе рекао је да је уверен да ће "наш велики пријатељ" то учинити за нашу земљу, и да он овде жели профит, напомињући да ће шеик Мухамед градити хотел на Копаонику.

"Ја знам колико су они посвећени пријатељи и да то има везе са њиховим личним односом, што је много другачије него код нас или на Западу. А наше је да не бацимо то у бунар", поручио је Вучић. 

Строс-Кан саветник Владе Србије

Вучић је најавио долазак Доминика Строс-Кана, који ће саветовати министра финансија, првог потпредседника Владе и премијера, и помагати Србији у процесу репрограмирања дугова.

"Већ смо разговарали... Није био срећан када је видео шта га чека, али већ је понудио неколико решења", рекао је Вучић.

Коментаришући то што је Строс-Кан у жижи и домаће и светске јавности био због приватног живота, Вучић је рекао да то није оно по чему треба судити када говоримо о нечијој стручности.

"На пример, велики Пикасо веома је лоше третирао жене и децу, а неки други људи попут Хитлера волели су жене. Ако ћете судити по томе, онда можете лоше да судите о Строс-Кану", рекао је Вучић.

Потребан бољи пословни амбијент

Говорећи о наслеђеним проблемима, Вучић је рекао да је 2008. и 2009. године земља задуживана и да је растао фискални дефицит. Напоменуо је да је тад почео и пад БДП-а, а да ћемо ове године имати раст.

"Јавни дуг је дошао на 65 одсто БДП-а. Људи морају да знају о чему се ради. Следеће године на отплату камата морамо да потрошимо милијарду евра. А где ми то зарађујемо милијарду евра?", упитао је Вучић.

Како је рекао, за пензије и социјалне трансфере треба и више од шест милијарди.

"Ми смо имали ситуацију у којој је Србија била као Грчка или Шпанија, али нисмо рекли људима да је време за тешке и болне реформе", рекао је Вучић.

Резови ће, како је навео први потпредседник Владе, бити болни за све, али власт ће све учинити како не би трпели социјално најугроженији.

"Несумњиво ћемо морати да направимо бољи бизнис-амбијент за улагање... Ми то морамо, не зато што нас неко тера, већ зато што је то услов опстанка Србије", рекао је Вучић и најавио да ће у понедељак о новом закону о раду разговарати са представницима синдиката.

Потребна јака и здрава економија

Вучић је рекао и да је потребно успоставити здрав систем који ће моћи да зарађује, али је и најавио да ће пут до тог циља бити праћен са "много зноја, суза и проблема".

"Људи морају да разумеју да је пред Србијом тежак период, али после тога моћи ћемо да постанемо лидери у региону", рекао је Вучић. 

Према његовим речима, обавеза је државе да обезбеди пензије. 

"Ми немамо одакле, него из пореза и фискалних намета, појачаваћемо фискалну контролу. И сузбити сиву економију. Али бесмислено је да било ко каже да ће се пензионерима са 12.000 и 15.000 хиљада смањивати пензије", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да је важно одржати развој домаћих малих и средњих предузећа, и подстаћи предузетнички дух.

Он је рекао да је Србији потребна јака и здрава економија, и да, уколико он у томе не успе, доћи ће неко ко ће успети.

О промени власти у Београду и изборима на КиМ

Вицепремијер је најавио разговоре о промени власти у Београду, оцењујући да промена власти у главном граду "није далеко".

"Мислим да ће људи имати прилику да покажу колико их народ воли", рекао је Вучић.

Говорећи о локалним изборима на Косову и Метохији, вицепремијер је истакао да је важно да они који поштују државу Србију на Космету, знају да је Србија донела једину могућу одлуку.

"Што ми будемо јачи и што листа коју подржава Влада добије више гласова, то ће наша позиција и на Космету и у свету бити јача", поручио је Вучић.

Говорећи о увођењу механизма за укидање визног режима, Вучић је нагласио да се то питање решава успешније него што је то чинила претходна влада.

"Људи морају да знају да смо смањили број лажних азиланата, 11 пута их је мање него у претходном делу године. Како то да спречавамо, осим мерама које смо у Србији предузимали заједно са Европском комисијом? Где је ту кривица Владе?", упитао је Вучић.

Како је рекао, то је био још један начин да се унесе паника међу људе, као и прича о страшним и великим порезима.

"А ми никакву одлуку нисмо донели. Важно је да је паника унета у јавност и важно је да се људима каже да су на власти лудаци, и како народ, измучен, мора то да трпи", рекао је Вучић.

Улазак у ЕУ до 2020. године

"Наш циљ је улазак у ЕУ до 2020. године. Можда да пробамо пре тога, али то треба да буде последњи тренутак за улазак и мислим да то можемо да постигнемо", истиче вицепремијер.

Када је реч о почетку преговора са ЕУ, Вучић је истакао да је по природи песимиста, али да му је драго што је шефица српског преговарачког тима Тања Мишчевић оптимиста.

"Уверен сам да ће она моћи добро и успешно да гура, а ми ћемо помагати. То су наше обавезе и ми то морамо да завршавамо, и да се бавимо унутрашњим реформама које ће нас проближавати ЕУ", поручио је Вучић.

Говорећи о предстојећој Паради поноса, Вучић је рекао да одлука о томе још није донета, али да ће бити одржана уколико буде могуће да се без већих последица обезбеди јавни ред.

"Нисам се тиме бавио, добићемо извештаје. То ће доћи на сто Ивице Дачића и на мој сто, и бавићемо се тиме", рекао је Вучић. "Немамо одлуку ни за ни против, немам ништа против тих људи, важно је да поштујемо права различитости."

Говорећи о односу према навијачима, Вучић је рекао да неће дирати никога ко не прави нереде.

"Тамо где откријемо било какво кривично дело, ти људи ће одговарати. Не можемо хапсити неког само зато што навија за некога. Ко почини неко кривично дело - одговараће", поручио је Вучић и додао да ће бити процесуиране и заостале пријаве за навијаче.

Број коментара 91

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво