Како "прекомпоновати" Ђиласа

Свакодневне најаве социјалиста и напредњака да ће градоначелник Београда Драган Ђилас бити смењен и даље не дају одговор на питање - како. Поручују да изборна правила неће мењати у току изборног циклуса. Драган Ђилас одговара да су у страху.

Рок до када мора бити одржана седница Скупштине града или Београду прети принудна управа истиче 25. септембра. Свакодневне најаве социјалиста и напредњака да ће Драган Ђилас бити смењен и даље не дају одговор на питање како ће се то догодити.

Мудрим планом до смене Ђиласа - то заговарају социјалисти, без конкретног одговора да ли ће то подразумевати одржавање седнице скупштине града 25. септембра.

Потпредседник СПС-а Бранко Ружић каже да постоје два модела, то је прекомпозиција или нови избори.

"Зато и говорим о плану, то је и сам председник СПС-а говорио. Важно је да се утврди план, не можемо ми да утврдимо, још увек није било званичних разговора на ту тему са нашим коалиционим партнером СНС-ом. То је место где се може разговарати о плану и наравно морамо уважити ставове колиционих партнера", каже Ружић.

Непосредан избор градоначелника - може, али не сад, заједничка је порука социјалиста и напредњака. Прецизирају да изборна правила неће мењати у току изборног циклуса. Драган Ђилас им поручује да су у страху.

"Ако неко каже да власт у Београду нема легитимитет, одговарам да је то апсолутно нетачно. Ако кажу да грађани не подржавају градоначелника, што не дозволе непосредне изборе па да ти грађани кажу да ли подржавају мене или неког њиховог кандидата. Што се плаше? Ако немам подршку нећу више бити на том месту, али шта ако имам?", рекао је Ђилас у интервјуу за Нови магазин.

Док још није јасно да ли ће нова власт доћи са новим гласањем, медији спекулишу, УРС се у новом руху спрема за изборе. Београдска иницијатива није замена за распуштени градски одбор УРС-а, који није прешао цензус на претходним изборима, тврди Сузана Грубјешић.

"Сада УРС снажно подржава Београдску иницијативу, и то је све никаква замена за нешто, само подршка", каже Грубјешић.

То што се Иницијатива састаје у просторијама УРС-а је, објашњавају, привремена помоћ. Иницијатива окупља економисте, власнике модних агенција и од скора бившег члана посланичког клуба ЛДП-а Зорана Остојића.

"Можда ћу постати члан СНС-а, откуд знате. Сад ме интересује Београдска иницијатива, чланство у УРС-у ме не интересује, чланство у посланичком клубу ЛДП-а ме не интересује", каже Остојић.

Имају и кадар који ће водити рачуна да дође до тзв. малих промена набоље у престоници.

"Да ли је превелик захтев ако тражим да у школама има сапуна. Људи у школским тоалетима нема сапуна", каже новинарка Снежана Дакић Микић.

У међувремену је Председништво ДСС-а одлучило да одборници те странке учествују у смењивању градоначелника. Међутим, то не значи да ће ући у нову власт са СНС-ом и СПС-ом. Одлуку ће, кажу, донети накнадно, кад Ђилас већ буде смењен.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво