Читај ми!

Фотеља и(ли) партијска књижица

Нејасно да ли ће најављена департизација у јавним предузећима бити у потпуности спроведена. Напредњаци и социјалисти сагласни да чланство у партији не може бити разлог за дисквалификацију на конкурсу за директоре јавних предузећа. Партијска функција је гарант одговорности, тврди ПУПС.

Крајем септембра 25 јавних предузећа, чији је оснивач држава, требало би да добију нове директоре, а комисија већ прегледа пристигле биографије. Осим тога што ће бити изабрани на конкурсу који, како тврде у Влади Србије, захтева високу стручност, искуство и образовање, остаје недовољно јасно да ли ће најављена департизација у потпуности бити спроведена.

Од првобитне намере да се менаџмент јавних предузећа департизује дошло се до тонова да се стручност може поклопити са партијским чланством.

Ко каже да у странкама нема квалитетних људи - пита потпредседница Српске напредне странке Зорана Михајловић. "Стално сам говорила, не можете сада рећи да нико не може бити директор, ако је био или је у некој странци", каже Михајловићева.

"Није само питање искуства и биографије, питање је када дођете на разговор шта препоручујете, односно шта нудите за развој предузећа чији директор желите да будете", објашњава Михајловићева. 

Потпредседник Социјалистичке партије Србије Бранко Ружић очекује да буду изабрани најстручнији, али истиче да се мора водити рачуна о људским правима.

"Ако је неко члан партије не треба да буде дисквалификован, ако може да да пун допринос. Сам закон говори о томе да је потребно да се замрзне функција, али не и да се ишчлани из неке партије", објашњава Ружић.

Шта, међутим, спречава члана, који је замрзао функцију, да буде у контакту са активним? Односно, да ли и на који начин закон спречава директоре предузећа да злоупотребе положај зарад добробити матичне странке?

"Забрањено је било какво коришћење јавног предузећа или његовог ресурса и имена у политичке сврхе или кампање или било какве подршке странкама", објашњава генерални секретар Владе Србије Вељко Одаловић.

Одаловић подсећа, такође, да је члан надзорног одбора независан и да не може бити члан политичке партије.

У тврдњама да књижица не сме бити препрека за функцију, најистрајнија је Партија уједињених пензионера Србије. У ПУПС-у тврде да је она чак гарант одговорности.

"Под знацима навода департизација је перфидан покушај да се настави руинирање преостале државне имовине, покушај да партије наставе да имају јак утицај, али да одговорност одмакну од себе", каже заменик председника ПУПС-а Милан Кркобабић.

Директора ће бирати петочлана комисија: три члана из Владе, један из скупштинског Одбора за привреду и финансије и један из институције која расписује конкурс.

Исто ће важити и за странце, уколико се пријаве, а ту идеју подржава и Социјалдемократска партија Србије.

Председник СДПС-а Расим Љајић каже да, с озбиром на то да од 16, 17 јавних предузећа само једно или два озбиљно послују, нешто морамо да мењамо.

"Уколико имају искуства и претходне резултате у тим областима, да им дамо рок од годину дана и видимо да ли је нешто направљено у том периоду. Уколико немамо резултате, треба да уведемо принцип смењивости", каже Љајић.

Хрватска је тај прицип увела према формули "један плус три" - директори јавних предузећа имају годину дана да се докажу, а тек онда им се уговор продужава за три године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије