Читај ми!

Јединствена листа јужно од Ибра

Државни врх и представници Срба јужно од Ибра постигли "преко потребно суштинско јединство" о изласку на косовске локалне изборе изборе, изјавио саветник председника Србије Марко Ђурић. Николић на састанку са представницима 25 општина и начелницима четири округа рекао да је највећа лаж да је излазак на изборе признавање Косова.

Саветник председника Србије Марко Ђурић изјавио је да је на састанку председника Томислава Николића са представницима Срба са централног Косова постигнуто суштинско јединство представника српског народа на Космету и државе да се изађе на локалне изборе 3. новембра са јединственом српском листом.

"На састанку са представницима 25 општина са Косова и начелницима свих округа постигнут је јединствен став да се на изборе изађе са уједињеном српском листом иза које ће стајати акт подршке институција у Србији", рекао је Ђурић.

Ђурић је нагласио да општине које ће бити формиране на основу тих избора неће бити општине независне државе Косова, већ српске општине преко којих ће представници српског народа на међународно признат начин остваривати своја права.

Он је рекао да се са Србима са севера Косова интензивно разговара и да је уверен да ће грађани са севера покрајине подржати државну политику.

Председник Николић позвао је Србе са Косова и Метохије да изађу на локалне изборе 3. новембра и поновио да је највећа лаж да је излазак на изборе признавање Косова.

"Наш предлог је јединствена српска листа, да победи на свим местима, и да има подршку из целог света. Ако изађете, одговорност ће бити на нама, на држави, а ако не изађете одговорност ће бити на вама", рекао је Николић представницима Срба са Косова и Метохије на састанку у Председништву, а сазнаје Танјуг.

Председник је поручио представницима Срба да сарађују са Владом Србије, јер ће само тако живети боље и поновио да тезу, да је излазак на изборе признавање Косова, пласира "неко због личне идеологије", а не у интересу Срба у Покрајини.

"Избори, преговори у Бриселу, све се одвија у оквиру одлуке Скупштине Србије, а било какав покушај који води ка независности сече се у корену", поручио је председник Србије.

Ђурић је прецизирао да се на састанку разговарало о свим детаљима и изазовима који предстоје а који нису малобројни - од тога како ће бити спроведена контрола гласања, како ће се решити проблем са бирачким списком, па до тога како се треба суочити са изузетно кратким роковима како би се све потребне радње обавиле.

Он је подвукао да ће сви капацитети који држава и народ имају јединствено бити стављени у функцију тога да Срби на Косову и Метохији за себе изборе власт у оним општинама у којима чине већину.

Ђурић је прецизирао и да је циљ да као народ Срби на Косову стекну преко потребан ауторитет, кредибилитет у очима међународних институција и тако дођу у бољу позицију од ове у којој институције нису универзално прихваћене.

Костић: Срби нису имали дилему

Начелник косовског округа Владета Костић рекао је да Срби јужно од Ибра нису уопште ни имали дилему да ли да изађу на локалне изборе на Косову и Метохији 3. новембра.

"Данас је постигнута сагласност - ми нисмо ни имали дилему да ли треба изаћи на ове изборе од дана потписивања бриселског споразума зато што је то преузета обавеза која у том споразуму стоји", рекао је Костић новинарима након састанка у Председништву.

Према његовим речима, они као представници институција Републике Србије која им је, како је рекао, све ове године помагала и заслужна је за то што су опстали, а посебно јужно од Ибра, такво дилему нису имали.

"Оно што је битна порука јесте да ће иза те заједничке листе стати државни врх Републике Србије и да ћемо имати подршку у сваком смислу, како логистички, тако и вербално", подвукао је Костић.

Састанку у Председништву Србије, који је завршен око 16 часова, присуствовали су и премијер Србије Ивица Дачић, директор Канцеларије за КиМ Александар Вулин, као и саветник председника Србије Марко Ђурић.

У делегацији Срба са југа КиМ били су начелници Косовског, Косовско-поморавског, Пећког и Призренског округа, шеф бироа за КиМ у Грачаници и представници 25 општина јужно од Ибра, између осталог општина Гора, Сува Река, Ораховац, Призрен, Пећ, Ново Брдо, Приштина, Исток, Ђаковица, Дечани, Косово Поље.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије