Читај ми!

Промене у Влади као искушење

Избацивање УРС-а из Владе отворило питање опстанка владајућих већина УРС-а и коалиционих партнера на локалу. Преласци страначких кадрова у странке на власти су уобичајена, а бивши коалициони партнери у републичкој власти се надају да локални лидери неће пресликавати њихов пример.

Када странка пређе из власти у опозицију, прелетања страначких кадрова у обрнутом смеру готово су извесна, показује пракса у Србији. Зато је избацивање УРС-а из власти отворило питање да ли ће опстати и владајуће већине УРС-а и коалиционих партнера на локалу. И једни и други очекују да локални лидери неће пресликавати модел из републичке власти, већ ће се руководити локалним интересима.

Свака општина је прича за себе, али и сваки одборник. Тако не би било неочекивано да и УРС-ови одборници и посланици пожеле да убудуће припадају некој странци у власти.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцењује да ће сви који буду могли, "поцепати" партијске књижице и покушати да задобију нове да би задржали садашње функције.

УРС има три градоначелника и 15 председника општина у Србији. У тој странци верују да ће и убудуће деловати јединствено.

Ипак, поставља се питање колико ће Уједињени региони бити уједињени као конструктивна опозиција у Парламенту.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић каже да ако у парламенту буде неких "непристојних политичких понуда" да се пређе и ојача владина већина, онда ће, сматра он, и за УРС тај изазов бити утолико већи.

Поједини аналитичари сматрају да ће много већа тражња бити за кадровима УРС-а на локалу.

"Када локални кнезови из УРС-а не буду више имали интереса да слушају централу, полако ће њихови региони постајати засебне целине. Ако фиктивно и остану у УРС-у неко време, то ће само бити номинално, а у пракси ће спроводити своју политику", каже Драгомир Анђелковић.

Дејан Вук Станковић оцењује да преласци из једне странке у другу могу бити чешћи у мањим општинама, зато што нема суда јавности какав постоји у Београду.

Објашњава да су ти преласци у Београду видљивији, због чега би, каже Станковић, политичар могао да буде политички и морално кажњен.

Из најјачег упоришта странке, Крагујевца, Верољуб Стевановић поручује да нема промене власти у том граду коју дели са социјалистима, упркос сукобу на релацији Динкић-Дачић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара