Читај ми!

Одаловић: Нова Влада до краја августа

Дачић и Вучић одређују када ће током августа Србија у добити нову Владу, рекао Вељко Одаловић. Предлог ће бити упућен Скупштини, а председник Небојша Стефановић заказаће седницу на којој ће бити изабран нови кабинет, објаснио Одаловић.

Генерални секретар Владе Вељко Одаловић изјавио је да ће премијер Ивица Дачић са првим потпредседником Владе Александром Вучићем одредити да ли ће Србија нову, реконстурисану владу добити средином или крајем августа.

"Процедуре имају рок, да ли ће то бити крајем августа или средином месеца, то је ствар коју ће одредити премијер са првим потпредседником Владе", рекао је Одаловић Танјугу.

Према његовим речима, Влада ће тај предлог упутити Скупштини, после чега је све на парламенту. На председнику Скупштине Небојши Стефановићу је, додао је Одаловић, да закаже седницу.

Одаловић сматра да не треба мењати Закон о влади, али каже да ће до промене Закона о министарствима свакако доћи.

Закон о министарствима би био промењен уколико би дошло до спајања, раздвајања или преноса надлежности са једног министарства на други, објаснио је Одаловић, подсетивши да после Владе измене Закона улазе у скупштинску процедуру.

Одаловић наводи да није нужно мењати коалициони споразум, пошто министри из УРС-а више нису у Влади, али не искључује могућност да ипак дође до промена, с обзиром на промене у министарствима.

Два сценарија за избор министара

Када је реч о избору нових министара, генерални секретар Владе каже да постоје два сценарија: "реконструисани" министри могу да поднесу оставке на функције или да буду разрешени.

Како је Одаловић објаснио, када министар поднесе оставку премијеру, председник Владе је прослеђује председнику Скупштине, која се констатује на првој наредној седници.

Тада премијер, додао је Одаловић, одређује министра који преузима надлежнсти, а затим у року од 15 дана, премијер предлаже Скупштини новог члана Владе.

На првој наредној седници већином народних посланика бира се нови члан Владе, објаснио је Одаловић.

Одаловић је, међутим, истакао да још не постоје у пуном капацитету заокружени сви договори и указао на још један сценарио - уколико неко од чланова Владе или премијер покрене поступак за разрешење неког министра, отвара се расправа у Скупштини и по окончаној расправи се гласа о поверењеу и опет настају исте околности везане за оставку.

Подсетио да је сличних ситуација било у прошлости и додао да верује да ће оставке бити врло брзо предате премијеру, након чега ће се започети са процедуром.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара