Одлучујућа фаза односа Србије са ЕУ

Процес европских интеграција ће од сада постати опипљивији администрацији, грађанском друштву, пословним људима, студентима, истраживачима и српском друштву у целини, у ствари свим грађанима Србије, поручио Штефан Филе уочи посете Београду. Током сусрета са српским званичницима биће речи и о преговарачком тиму.

Штефан Филе, европски комесар за проширење, долази сутра у дводневну посету Београду би "пожелео добродошлицу земљи која улази у нову, одлучујућу фазу у односима са ЕУ, пошто је Европски савет 28. јуна одлучио да отвори преговоре о приступању са Србијом", саопштено је из Делегације ЕУ.

Европски комесар је изразио задовољство због "отварања потпуно нове фазе односа (ЕУ) са Србијом".

"Процес европских интеграција ће од сада постати 'опипљивији' администрацији, грађанском друштву, пословним људима, студентима, истраживачима и српском друштву у целини, у ствари свим грађанима Србије, и то у многим аспектима њихових свакодневних живота", изјавио је комесар Филе.

Филеов портпарол Петер Стано рекао је за Танјуг да комесар долази да разговара са председником Србије, Владом и члановима парламента о актуелној ситуацији и наредним корацима у вези с новом фазом у коју Србија улази у преговору о приступања ЕУ.

Како је додао, током разговора биће речи и о преговарачком тиму Србије, а то што Београд још није именовао шефа тима у овом тренутку не би требало да представља проблем.

Стано је најавио да ће европски комесар саговорницима представити "неопходне структуре које земља мора да има за процес преговора и потврдиће приоритете за европску агенду Србије, а који се тичу наставка реформи, спровођења бриселског споразума с Приштином, али и улоге у региону и промовисању помирења".

Током другог дана Филеове посете, биће одржан први састанак о техничким разговорима са представницима ЕК о наставку процеса приступања ЕУ.

Заменик шефа делегације ЕУ у Србији Адријано Мартинс изјавио је јуче да ће током Филеове посете Београду посебна пажња бити посвећена поглављима 23 и 24, која се тичу питањима правосуђа и правде, слободе и сигурности, а која ће бити прва отворена у преговорима.

Филе је 2. јула упутио нацрт преговарачког оквира на консултације надлежним службама ЕУ, а после консултација, финална верзија нацрта наћи ће се пред земљама чланицама 26. јула.

Како се очекује, радне групе Савета министара требало би да усвоје преговарачки оквир пре летње паузе што значи да би Србији могао да буде упућен на јесен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије