Донација Шведске за заштиту животне средине

Шведска је донирала Србији милион и 720 хиљада евра за подршку припремама за почетак преговора са ЕУ. Амбасадор Шведске Кристер Асп је рекао да процене говоре да ће Србији бити потребно 10 милијарди евра улагања у заштиту животне средине да би достигла ниво осталих земаља ЕУ у тој области.

Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине Србије потписало је са Владом Шведске споразум о донацији од 1,7 милиона евра намењених подршци припремама Србије за преговоре са ЕУ, у области животне средине.

Споразум су у Влади Србије потписали министарка Зорана Михајловић и амбасадор Шведске у Београду Кристер Асп.

Михајловићева је након потписивања рекла да ће донација Шведске помоћи да се Србија припрема за преговоре о приступању ЕУ у веома тешкој области заштите животне средине.

"Када се каже да су поглавља 23 и 24 (о правосуђу и слободама) тешка, могу да вам кажем да је правопоглавље 27 о питањима заштите животне средине много теже него та два заједно", казала је Михајловићева.

Како је додала, због тога је неопходно да капацитети државе буду на завидном нивоу да би могли да кренемо у преговоре и прилагођавање српског законодавства правилима ЕУ у области заштите животне средине.

Мијхајловићева је истакла да је Србија већ направили велики број закона и подзаконских аката у складу са европским, али да има много и оних који нису на почетку.

"Радимо на изменама закона о заштити животне средине, о заштити природе, о управљању отпадом, о хемикалијама, о биоцидним производима. Сви ти закони би требало да се на јесен нађу у парламенту", казала је она.

Министарка је рекла да је према проценама Србији потребно улагање у заштиту животне средине које се мери милијардама евра, али да на то не треба гледати као само на трошак већ треба имати у виду циљ државе да имамо зелену и здраву економију, која отвара нова радна
места.

Михајловићева је истакла да Шведска издваја 1,5 одсто БДП-а или више од милијарду евра годишње за инвестиције у заштиту животне средине и изразила наду да ће доћи време када ће Србија моћи за то да издваја бар више од један одсто БДП-а.

Амбасадор Шведске у Србији Кристер Асп рекао је да су шведска влада и он лично задовољни што је Србија направила велики искорак у приступним преговорима са ЕУ.

"Биће много отворених политичких питања о којима ће се разговарати, али су питања животне средине једно од најбитнијих и најизазвонијих са којима ће се Србија суочити", оценио је Асп.

Амбасадор је рекао да процене говоре да ће Србији бити потребно 10 милијарди евра улагања у заштиту животне средине да би се довела на ниво осталих земаља ЕУ у тој области.

Он је додао да ће преговори почети упоређивањем и усклађивањем законодавства Србије за законима ЕУ и да је помоћ Шведске намењена право томе.

Асп је рекао да је потписан и анекс споразума о подршци шведске владе инфраструктуним пројектима у области животне средине којим се издваја додатних 1,1 милион евра.

Новац ће бити намењен помоћи Србији, истакаоје амбасадор, да убрза инвестиције у области управљања отпадом и отпадним водама. Асп је казао да је Шведска до сада извојила око 10 милиона евра помоћи Србији у области заштите животне средине.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије