Читај ми!

Скупштина о катастру

Посланици расправљали о Предлозима закона премеру и катастру. Усвајањем закона биће смањен број неуписаних и дивљих објеката у земљи, а катастар "увек био велики проблем", изјавио министар Велимир Илић.

17.10 - Посланици завршили рад, пошто је министар Велимир Илић морао да напусти седницу због обавеза у Влади. 

12.15 - Постављањем посланичких питања, почела нова седница на којој ће се расправљати о предлозима закона о прекршајима.

Нова седница Скупшине Србије почела расправом о Предлогу закона о премеру и катастру. На дневном реду су и предлози закона о прекршајима као и избор судија, заменика тужиоца и члана Агенције за борбу против корупције, на предлог председника Србије Томислава Николића.

Ресорни министар је током расправе рекао да ће усвајањем измена Закона о држваном премеру и катастру бити смањен број неуписаних и дивљих објеката у земљи, а да је катастар "увек био велики проблем".

Илић је представљајући измене закона рекао да ће, уколико буду усвојене, допринети побољшању рада катастарских служби истаскавши да је у Србији све мање геометара са искуством.

Према његовим речима, изменама Закона о државном премеру и катастру регулише се положај и примања запослених у Републиццком геодетском заводу, који обављају изузетно важан посао за државу, а годинама се воде као државни чиновници, службеници и обични шалтерски радници.

Илић је подсетио да је неколико година уназад било великих проблема и обустава рада, јер су геометри запослени у Геодетском заводу тражили да се њихова струка поштује и да се уреди новим законом.

Министар је истакао да су у сваком граду проблем катастар и урбанизам, да се због тога закони мењају, али да проблем стално остаје исти.

"Сада смо пошли да уредимо катастар, да уредимо Републиццки геодетски завод, да постигнемо договоре а онда да тражимо и резулатате од њих", рекао је министар. 

Посланичка питања

Пре начелне расправе, посланици су искористили своје право да поставе питања представницима власти.

Посланици ЛДП-а питали су Владу Србије зашто криши Закон о јавним предузећима, а СПО-а питао је премијера Ивицу Дачића да ли ћа Влада предложити парламенту резолуцију о осуди злочина тоталитарних комунистичких режима.

Самостални посланик Енис Имамовић затражио је да се Влада Србије одреди према недавном инциденту у Новом Пазару када су четворица војника напали таксисту, као и о графитима хашком отпуженику Ратку Младићу на џамији у Нишу, а надлежне је позвао да обаве посао транспарентно.

Уједињени региони Србије (УРС) затражили су решавање питања загађења у Обреновцу.

Посланик Српске напредне странке Миодраг Линта, који је и председник Коалиције удружења избеглица, оценио је, поводом најновијег списка осумњичених и осуђених за ратни злочин који је упутила Храватска, да се ти спискови користе као средство застрашивања и навео да сада 300.000 Срба протераних из Хрватске чека да се реши питање слободе кретања и да престане манипулација са списковима.

Председник парламента Небојша Стефановић је, поводом критика посланика ЛДП да од Владе Србије не добијају одговоре на питања која постављају, казао да ће поново лично инсистирати да Влада у року од 15 дана одговара на питања посланика.

Посланица ЛДП-а Наташа Мићић је казала да су посланици ЛДП у последње време више пута питали премијера Ивицу Дачића и првог потпредседника владе Александра Вучића зашто влада крши Закон о јавним предузећима.

Кршење тог закона право је огледало и слика колико је влада неспособна и неискрена у спровођењу реформи, казала је Мићићева.

Шеф посланичке групе СПО-ДХСС Александар Југовић, поводом, како је навео, годишњице "стрељања" Драгољуба Драже Михајловића 1946. године, питао је премијера Србије да ли ће влада предлозити парламенту резолуцију о осуди злочина тоталитарних комунистичких режима.

Шеф посланичке групе УРС Владимир Илић је поводом поновног загађења у Обреновцу питао владу шта је до сада предузела како би се спречили такви инциденти или ублажиле последице и најавио да ће УРС због тога иницирати седницу скупштинског Одбора за заштиту животне средине.

Одбор за правосуђе прихватио је предлог председника Србије да Драгана Коларић буде члан Одбора Агенције за борбу против корупције.  

Посланица ЛДП Наташа Мићић затражила је од премијера и првог потпредседника владе Ивице Дачића и Александра Вучића да одговоре зашто влада крши Закон о јавним предузећима, ако је познато да су "јавна предузећа и државни органи генератор корупције".

Шеф посланичке групе СПО-ДХС С Александар Југовић изјавио је да Србија без усвајања декларације о осуди злочина тоталитарних режима неће постати чланица Европске уније.

Југовић је рекао да је у "ноћи између 16. и 17. јула 1946. године стрељан генерал Дража Михајловић, па пита владу, а пре свега премијера Ивицу Дачића, да ли ће влада предложити парламенту да буде усвојена резолуција о осуди злочина тоталитарног режима".

Раније данас посланици су усвојили измене Закона о буџетском систему, о пензијском и инвалидском осигурању, Закона о преузимању дуга јавног предузећа "Путеви Србије" и његово претварање у јавни дуг, као и законе о рачуноводству, ревизији и факторингу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије