Читај ми!

Косово, припрема за нову мрежу судова

Судови на Косову који раде у систему Србије од уторка више неће примати кривичне предмете, што је договорено споразумом Београда и Приштине, рекао председник Вишег суда у Косовској Митровици Никола Кабашић. Директор Канцеларије за КиМ Александар Вулин рекао да Приштина треба да испуни своје и успостави нову мрежу судова и тужилаштава до 1. септембра.

Председник Вишег суда у Косовској Митровици Никола Кабашић рекао је да од уторка, 16. јула, судови на Косову, који раде у систему Србије, више неће примати кривичне предмете што је договорено споразумом Београда и Приштине.

Кабашић је за агенцију Бета рекао да је одлуку о томе усвојио Високи савет судства на основу Бриселског споразума потписаног 19. априла.

Према његовим речима, то конкретно значи да ће, ако неко поднесе кривичну пријаву или Тужилаштво затражи спровођење истраге, предмет бити само заведен, али се по њему неће поступати.

"Поступамо само по кривичним предметима који су заказани до 15. јула, а сви предмети морају да се заврше до 1. септембра", рекао је судија за агенцију Бета.

Кабашић је додао да ће у грађанским материјама судови радити само "хитне предмете" - брачне и породичне спорове, радне спорове, питање наследства. "Еулекс ће вршити мониторинг да ли се тај део споразума спроводи на терену", рекао је Кабашић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин рекао је да приштинска страна има обавезу да до 1. септембра успостави нову мрежу судова.

"То значи да морају да постоје основни судови у заједницама са већинским српским становништвом, мора да постоји Апелациони суд у Косовској Митровици. Исто тако сву ту мрежу мора да прати одговарајућа тужилачка мрежа. Рок је 1. септембар", рекао је Вулин.

Он је подсетио да је Србија испунила све своје обавезе и чак престала да прима нове случајеве од 15. јула.

"Логично би било да Приштина држи до својих обавеза", закључио је Вулин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије