Читај ми!

Расправа о финансијским законима

Посланици завршили расправу о амандманима на Предлог закона о рачуноводству. Неслагање СНС-а и УРС-а о амандману који предвиђа да правна лица финансијске извештаје уместо АПР-у да достављају НБС. Није било озбиљног спора са УРС-ом, тврди СНС. Спор две странке илуструје реалан однос у владајућој коалицији, тврди ДС.

15.44 - Посланици завршили расправу. Сутра гласање о тачкама дневног реда Осмог ванредног заседања.

11.15 - Почела седница скупштине на којој посланици расправљају о финансијским законима. 

Скупштина Србије расправљала је о амандманима на Предлог закона о рачуноводству, међу којима је и онај да правна лица финансијске извештаје уместо Агенцији за привредне регистре (АПР)треба да достављају Народној банци Србије (НБС), који је изазвао неслагање између Српске напредне странке и Уједињених региона Србије.

СНС, међутим, саопштава да није било озбиљног спора са УРС-ом, наводећи да је реч техничкој ствари која је решена прихватањем нових амандмана на предложени закон.

Опозициона Демократска странка оцењује да спор између СНС-а и УРС-а илуструје реалан однос у владајућој коалицији, која, како наводе у тој странци, данима не може да се договори о достављању финансијских података.

Због спорног амандмана СНС-а на предложени закон, који се односи на достављање финансијски извештаја у петак је одложена расправа у парламенту, а данас, пре наставка седнице, скупштински Одбор за финансије нашао је решење тако што је предложио два своја амандмана, прихватљива свим странкама владајуће коалиције.

СНС је најпре предлагао да се финансијски извештаји уместо АПР достављају НБС. Тај амандман је данас повучен, а предложена су два нова амандмана која предвиђају да НБС има непосредан приступ подацима АПР и његовој архиви.

Шеф посланичке групе СНС-а Верољуб Арсић рекао је новинарима у парламенту да није било озбиљног спора између СНС и УРС о том амандману и да је решење нађено.

Арсић је рекао да амандманима нису дата већа овлашћења НБС, већ јој је омогућено да има правовремене информације.

"Нови амандмани регулишу област потписаног протокола, тако да не бих то назвао сукобом, него техничком ствари коју смо хтели да регулишемо законом, а сада је уређено протоколом о сарадњи (АПР и НБС)", објаснио је Арсић.

Проблем спорног амандмана решен је на штету грађана и привреде Србије, тврди постаник демократа Божидар Ђелић.

Ђелић је рекао новинарима у Скупштини да је договором о спорном амандману направљен "тунел" између АПР и НБС и да је очигледно да је спорни амандман био предмет политичког договора између СНС-а и УРС-а.

Посланик ДС-а је подсетио да је та странка тражила да се подаци АПР-а достављају свим елементима државе и јавним установама бесплатно и непосредно.

Сматра да нема разлога да се то ради само за НБС који води, како је рекао, "број два СНС-а", мислећи на гувернерку Јоргованку Табаковић која је замрзала своју функцију у СНС-у због функције у НБС-у.

"Ако је циљ да се поједностави живот и смање трошкови пословања, нема разлога да Одбор за финансије не усвоји предлог ДС-а и да се подаци АПР-а бесплатно доставе целој држави и јавним установама", рекао је Ђелић.

За сутра је заказано гласање о тачкама дневног реда Осмог ванредног заседања, осим о ребалансу буџета о коме су се посланици раније изјаснили.

Посланици ће гласати о изменама и допунама Закона о буџетском систему, Закона о пензијском и инвалидском осигурању, предлозима закона о рачуноводству, ревизији и факторингу.

Изјашњавати се и о Предлогу закона о преузимању неизмирених обавеза "Путева Србије" према привредним друштвима и претварању тих обавеза у јавни дуг Србије, затим о Предлогу закона о измени Закона о преузимању обавеза здравствених установа према веледрогеријама и претварању тих обавеза у јавни дуг Србије, као и о споразумима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије