Читај ми!

Павићевић: Важно учешће на косовским изборима

Уколико се Срби на Косову и Метохији не одазову локалним изборима биће угрожен не само споразум из Брисела него и европски пут Србије, упозорио је официр за везу Београда у Приштини Дејан Павићевић. Неодазивање на изборе може угрозити и положај Срба у покрајини, рекао је Павићевић.

Официр за везу Београда у Приштини Дејан Павићевић изразио је бојазан да ће, уколико се Срби на Косову и Метохији не одазову локалним изборима бити угрожен не само споразум из Брисела него и европски пут Србије, али и позиција Срба који живе у Покрајини.

Учешћем на изборима, међутим, они би, како је рекао, могли да издејствују бољи положај и достојнији живот, а и међународна заједница на њих више не би гледала као на "паралелне структуре", већ као на легалне и легитимне представнике народа.

У изјави Танјугу Павићевић је изразио наду да ће Срби са целе територије Косова и Метохије послушати савет који добију из Београда.

Премијер Србије Ивица Дачић, наиме, подсетио је јуче да почетком августа истиче рок за пријаву изборних листа за локалне изборе на Косову и да уколико не буде конструктивног приступа по том питању, може да пропадне не само бриселски споразум, већ и европски пут Србије.

"Надам да ће Срби на целом КиМ послушати оно што Влада Србије има да каже и да ћемо сви заједно и уједињено радити да постигнемо неки циљ који смо себи поставили", рекао је Павићевић.

Он је навео да све што се ради ради се искључиво за добробити српског становништва, односно да би се ојачале њихове позиције и обезбедио нормалан живот, мада, додао је, ситуација се у доброј мери разликује на северу и на југу Косова и Метохије.

"Разговарам са људима који живе на југу Косова и Метохије - они су у далеко незавиднијој позицији ... Морамо размишљати да овај споразум њима доноси много, а тамо живи две трећине српског становништва на КиМ. Ако будемо заиста радили онако како се до сада радило Срби са севера не губе ништа, а југ добија доста", указао је Павићевић.

Поновио је да се нада да ћемо сви заједно радити како бисмо се изборили за бољу позицију, под условом да се спроведу избори.

"Ако Срби успоставе своје органе како је договорено, самим тим ће добити међународно признату позицију где ће моћи много лакше сами да се изборе - наравно уз помоћ Београда - али ће се први пут заиста слушати њихов глас и међународна заједница неће на њих више гледати као на неке паралелне структуре него ће разговарати са њима као са легитимним и легалним представницима народа", поручио је Павићевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара