Читај ми!

Прибићевић: Без паузе у преговарачком процесу

Долазак високе представнице ЕУ Кетрин Ештон у Београд је добар знак, не само због напретка у разговорима о енергетици и телекомуникацијама, већ и због тога што је цео преговарачки процес настављен и током летњих месеци, каже научни саветник у Инстититу друштвених наука Огњен Прибићевић.

Веома је значајно што је преговарачки процес о имплементацији бриселског споразума настављен и током летњих месеци, јер то показује решеност Европске уније, али и Вашинтона, да се дође до позитивног исхода, изјавио је научни саветник у Инстититу друштвених наука Огњен Прибићевић.

"Долазак вискоке представнице Европске уније Кетрин Ештон у Београд показује значај који ЕУ придаје бриселском споразуму и његовој имплементацији", рекао је Прибићевић гостујући у Дневнику РТС-а.

Поред тога што ће у Београд Кетрин Ештон донети нацрт договора о телекомуникацијама и енергетици, према мишљењу Прибићевића, она првенствено долази да покаже подршку руководству Србије у настојању да се бриселски споразум у што краћем року имплементира.  

"Важно је да имамо динамику и дипломатску активност и током летњих месеци што показује да можемо на крају процеса очекивати позитивне резултате", рекао је Прибићевић. 

Према његовим речима, формирање привремене скупштине Срба на северу Косова и неприхватање закона о амнестији у приштинском парламенту јесу догађаји који забрињавају.

Међутим, како каже Прибићевић, то су уједно и показатељи да бриселски споразум не иде на руку само једној страни, већ да и Београд и Приштина морају да буду спремни на компромисе како би се споразум у пракси и применио.

"Инцидент на админстративној граници, када је због покушаја крађе шуме дошло до пуцњаве између Албанаца и припадника Жандармерије више утиче на међусобне односе људи који живе у том крају, него на сам преговарачки процес", сматра Прибићевић.

Прибићевић, који је био и амбасадор у Берлину, верује да Немачка пажљиво прати којом динамиком се одвија имплементација договореног у Бриселу и због тога је значајно да резултати буду видљиви на терену као и да тај процес континуирано траје. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара