Дежер очекује напредак у примени споразума

Нова рунда дијалога премијера Србије Ивице Дачића и косовског премијера Хашима Тачија требало би да донесе напредак у примени споразума и проналажењу решења око преосталих отворених питања, рекао шеф делегације Европске Уније у Србији Венсан Дежер.

Шеф делегације Европске Уније у Србији Венсан Дежер очекује од данашњег састанка премијера Ивице Дачића и Хашима Тачија напредак у вези са применом бриселског споразума и проналажењу решења за преостала отворена питања.

Дежер је рекао да се међу нерешеним питањима налази и закон о амнестији који, према споразуму из Брисела, треба да усвоји косовска скупштина.

Коментаришући то да ли ће законом бити обухваћене и особе, осумњичене да су учествовале у нападима на међународне снаге, Дежер је рекао да "то није тако".

"Ако је било напада на међународне званичнике, онда они који су одговорни морају бити кривично процесуирани и морају да одговарају за то", навео је Дежер.

Према његовим речима, изузетно је важно да се пронађе решење за сва питања "која су на дневном реду" у дијалогу.

"Битно је да се оствари напредак и настави дијалог у погледу преосталих отворених питања", сматра амбасадор ЕУ у Београду.

Дежер је напоменуо да су међу питањима "која чекају решење" и она која се тичу енергетике и телекомуникација.

"Видећемо да ли, после веома интензивних преговора на техничком и министарском нивоу, премијери могу ова питања да реше", рекао је Дежер.

"Битно је да се постигне напредак и да видимо да се примењује споразум од 19. априла и решавају отворена питања у циљу добробити грађана Србије и Косова", рекао је Дежер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара