Читај ми!

Рикер: Закон о амнестији нужан за нормализацију

Неопходно да косовска скупштина што пре усвоји Закон о амнестији, поручио амерички дипломата Филип Рикер. Признање Косова "треба скинути са стола" и концентрисати се на нормализацију, истиче Рикер.

Амерички дипломата задужен за Западни Балкан Филип Рикер изјавио је у Бриселу да је неопходно да косовска скупштина што пре усвоји Закон о амнестији, као и да су локални избори на јесен од кључне важности за примену бриселског споразума.

"Усвајање Закона о амнестији је нужно за напредак у имплементацији", рекао је Рикер новинарима у Бриселу, говорећи о предлогу закона који је косовска скупштина недавно одбацила са образложењем да обухвата сувише широк спектар тешких кривичних дела.

"Неће бити прешироке амнестије", рекао је Рикер, уз савет критичарима у Приштини да поново прочитају нацрт закона.

Подсетио је да је доношење Закона о амнестији предвиђено чланом 5. бриселског споразума и да су посланици који су гласали против предлога "необавештени" и да га вероватно нису пажљиво прочитали.

Упитан да прокоментарише формирање привремене скупштине КиМ у Звечану, амерички дипломата је рекао да је о томе "само површно обавештен", али је додао да је "увек било оних који су подизали барикаде, метафоричне и буквалне, на путу нормализације".

Истакао је да је управо зато важно да што више грађана изађе на локалне изборе на Косову, који су заказани за 3. новембар.

"Ти избори су од кључне важности, а управо ће Срби са севера Косова од њих имати највише користи", рекао је Рикер, додајући да ће изабрани представници тиме добити прилику да се њихов глас чује и у Приштини.

"Избори сами по себи не решавају проблеме, али су увек добар почетак и прилика да људи не буду таоци оних који тврде да их представљају", нагласио је Рикер.

Амерички дипломата, који у Стејт Департменту обавља функцију заменика помоћника државног секретара, рекао је да администрација САД снажно подржава европске интеграције целог Западног Балкана и похвалио напредак Београда и Приштине у нормализацији односа.

Упитан да ли ће Србија пред учлањење у ЕУ ипак морати да призна Косово, Рикер је рекао да је нормализација много значајнији процес од признања.

"Признање је неуралгично питање које треба скинути са стола и концентрисати се на нормализацију", истакао је он, додавши да од нормализације грађани имају директне користи, што са признањем није случај.

"Уклањање страха је оно што је у овом тренутку најважније", рекао је амерички дипломата и додао да очекује да ће нормализација омогућити властима у Београду и Приштини да се лакше усредсреде на борбу против корупције и организованог криминала, који још озбиљно оптерећују регион.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара