Читај ми!

Преговори са ЕУ и економија у првом плану

На разговорима о реконструкцији Владе биће речи не само о персоналним решењима већ и о дефинисању будућих политичких циљева, каже премијер Ивица Дачић. Један од најважнијих циљева мора да буде што успешнији и што бржи преговори о чланству у ЕУ, наводи премијер.

Премијер Ивица Дачић изјавио је да ће приликом разговора о реконструкцији владе бити речи о начинима за што брже преговоре о чланству државе у ЕУ, као и о смањењу незапослености и привлачењу инвестиција у Србију.

Наводећи да ће састанак о реконструкцији владе почети данас у 16 сати у Београду, Дачић је новинарима на Голији рекао да ти разговори представљају почетак разговора не само о персоналним решењима већ и о дефинисању будућих политичких циљева.

"Свакако да један од најважнијих циљева мора да буде што успешнији и што бржи преговори о чланству у ЕУ", истакао је Дачић.

Међу главне политичке циљеве он је сврстао и "стабилизацију ситуације у читавом региону и наставак дијалога са Приштином".

"На унутрашњем плану то је свакако економска политика која ће се изборити са највећим проблемом са којим се Србија данас суочава а то је питање незапослености", рекао је премијер.

Он истиче да се мора смањити стопа незапослености и да ће то "бити наш циљ у наредним годинама", а до тога не можемо доћи уколико нема страних инвестиција што захтева целокупну голобалну промену приступа овој врсти проблема.

Како је додао, питање реконструкције не треба поједностављено схватати јер "ова влада је остварила велики успех у првој години свога рада".

"Влада је остварила један историјски успех за Србију а то је да су отворени преговори о чланству Србију у ЕУ. Сада треба да дефинишемо наше даље циљеве, да још једном сагледамо какву то Србију желимо и шта треба да урадимо да би Србија била таква у што скоријем периоду", рекао је Дачић.

Радимо све што можемо на имплементацији споразума

Премијер каже да Београд ради све што је у његовој моћи да бриселски споразум са Приштином буде имплементиран.

Истакавши да Београд не потписује споразуме да их не би спроводио, Дачић је навео да ће сутра у Бриселу са косовским премијером Хашимом Тачијем и високом представницом ЕУ Кетрин Ештон наставити разговор о примени тог споразума, као и у уторак са Ештоновом у Београду.

Упитан да ли ће формирање привреме скупштине КИМ у Звечану и одбијање косовског парламента да усвоји Закон о амнсестији онемогућити имплементацију бриселског спроазума Дачић је рекао и да не види "друго могуће решење осим овога што је договорено".

"Морамо да будемо свесни тога да је имплементација бриселског споразума нешто преко чега ће међународна заједница ценити озбиљност и кредибилитет државе", рекао је Дачић. Сматра да је тај споразум у највишем интересу и грађана Србије који живе на Косову и Метохије и целе Србије.

Према Дачићевим речима, захваљујући бриселском спроазуму "Срби су постали фактор који је међународно признат".

"Уложићемо максималан напор да Срби искористе прилику која се пружа бриселским споразумом да на такав начин бране наше националне државне интересе и своју безбедност", рекао је он.

Дачић је на Голији положио камен темељац за изградњу објекта за смештај припадника Жандармерије.

У име председника Србије Томислава Николића свечаности је присуствовао његов изасланик Милорад Симовић. У поруци Николића, прочитаној на скупу, наводи се да Голија треба да буде симбол развоја и да је најбитније довести инвеститоре да би и млади остали да живе на овом подручју.

Свечаности су присуствовали директор полиције Милорад Вељовић, командант жандармерије  Братислав Дикић, начелник Генералштаба ВС Љубиша Диковић и многобројни грађани.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара