Расправа о извештају Канцеларије за КиМ

Прихваћен извештај о раду Канцеларије за КиМ на седници Одбора за КиМ. Опозиција негодовала што се на седници Одбора не расправља о актуелним проблемима и примени бриселског споразума, називајући извештај штурим и нереалним.

Чланови скуштинског Одбора за Косово и Метохију прихатили су извештај о раду Канцеларије за КиМ.

Представници опозиционих странака ДС-а, ДСС-а и ЛДП-а негодовали су на седници Одбора што се расправља о раду Канцеларије за КиМ, а не о актуелним проблемима и примени бриселског споразума.

Тема седнице био је извештај о раду Канцеларије за Косово и Метохији, који је представио Александар Стојановић из те канцеларије, али је опозиција негодовала како због тога што тема није актуелна политичка ситуација, тако и због тога што на њој није присуствовао директор Канцеларије Александар Вулин.

Тако је шеф посланика ДСС-а Слободан Самарџић рекао да су чланови тог тела "изложени поступку анестезије" и да неко покушава да им "убризга" супстанцу и да "бауљају" земљом и не осврћу се на реалност, а шеф посланика ДС Борислав Стефановић упитао је када ће Вулин "удостојити чланове тог тела својим присуством".

"Неко покушава да се данас не говори о ономе што се дешава на Косову и Метохији...Треба да се правимо луди и да то не приметимо", рекао је Самарџић и извештај назвао лицемерним, јер говори о "стварима које готово да не постоје на терену".

Самарџић је рекао да сви знају да локалне самоуправе ускоро неће постојати и да ће "прећи у руке" Приштине.

"Данас питајте птицу на грани и она ће вам то рећи", рекао је Самрџић, а пошто је социјалиста Дејан Раденковић покушао да укаже Самарџићу да се врати на тему извештаја, он је посланику СПС поручио: "И ви сте очигледно примили анестезију".

Председник Одбора Милован Дрецун (СНС) одговорио је да нема речи ни о каквој анестезији, већ да је тема седнице извештај о раду из претходног периода.

И посланик ЛДП-а Зоран Остојић је негодовао због извештаја који је поднео Стојановић, оценивши да је извештај Канцеларије сраман у коме се у ситуацији када треба разговарати о примени бриселског споразума говори о "бунарима, кромпирима и белом луку".

"Поред бунара, белог лука и кромпира заборавили сте нешто да кажете о избору најлепше девојке", критиковао је Остојић представнике Канцеларије, на шта је Стојановић одговорио да је потребно раздвојити извештај о раду те канцеларије од примене брислеског споразума.

"Не слажем се да је извештај сраман, све што смо навели спада у рад Канцеларије на простору Косова и Метохије. То је рад Канцеларије, а политика је нешто друго", одговорио је Стојановић.

Шеф посланика ДС Борислав Стефановић негодовао је због тога што седници није присуствовао директор Канцеларије Вулин.

"Када ће Вулин да нас удостоји свог присуства? Не знам шта је важније у овом тренутку него да дође у Скупштину Србије", рекао је Стефановић, наводећи да је уверен да ће представник Канцеларије за КиМ "садржајно прочитати извештај".

Дрецун је објаснио да је 3. јула обавестио Канцеларију и њеног директора да је сазвао седницу Одбора и да једино може директору те канцеларије да проследи Стефановићеве примедбе.

Стефановић је такође оценио да је извештај мањкав и да не нуди одговоре шта ће Канцеларија да ради у будућности када рад почне Заједница српских општина, имајући у виду да је јуче формирана и привремена Скупстина Косова и Метохије.

"Шта ћете да радите за шест месеци, како ћете исплаћивати плате?", упитао је Стефановић.

Његов страначки колега и некадашњи министар за Косово Горан Богдановић је рекао да је извештај штур и да је приметио да су већа средства издвојена за путовања и услуге по уговору у односу на претходни период, а да није јасно где је то тачно утрошено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара