Читај ми!

Србија убрзано ка ЕУ, тим следеће седмице

Преговоре о приступању ЕУ Србија може да заврши брже и у нешто краћем року од других земаља, сагласили се вицепремијер Александар Вучић и известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин. Формирање преговарачког тима могло би да уследи наредне седмице, најавио Вучић.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић и известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин рекли су да су уверени да Србија може брже и у нешто краћем року од других земаља да заврши преговоре о приступању.

Први корак, формирање преговарачког тима, могао би да уследи наредне седмице, најавио је вицепремијер. "Већ смо изгубили седам дана, а да нисмо припремили преговарачки тим", рекао је Вучић на конференцији за новинаре после разговора са Кацином.

"Имаћемо га веома брзо", поручио је Вучић, додајући да Србију очекују бројне обавезе, попут отварања поглавља 23 и 24, имплементације бриселског споразума, пољопривреде, побољшања инвестиционог амбијента и друга питања.

Вучић је оценио да би Србија уз много рада и труда можда могла да заврши преговоре у нешто краћем року од других земаља кандидата за чланство.

Главни преговарач за приступне преговоре о чланству са ЕУ могао би да буде изабран следеће седмице, најавио је Вучић.

"То ће бити неко ко ће увек говорити истину у лице, чак и када се не слажемо, али ко ће умети да саслуша и разуме потребе наше земље", рекао је Вучић и додао да ће тај преговарач "сутра бити комесар у Европској комисији".

Упитан да ли ће избор главног преговарача бити ослобођен страначког баласта, Вучић је рекао да ће то бити "неко ко познаје ЕУ, ко је стручан и на кога Србија може да рачуна".

Кацин се сагласио са Вучићем да Србија треба што пре да формира преговарачки тим стручњака и рекао да оно што потпредседник Владе назива "проблемима" он сматра изазовима и приликом да Србија докаже да може боље и брже.

"Видим Србију као земљу која може брже напредовати у поглављима 23 и 24, борби против корупције, области поштовања људских права", рекао је Кацин.

Европски парламентарац је такође рекао да очекује да ће наставак дијалога премијера Србије Ивице Дачића и косовског премијера Хашима Тачија у понедељак у Бриселу дати позитивне резултате и допринети даљем приближавању Србије Европској унији.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара