Читај ми!

Држава преузима дуговања "Путева Србије"

Због тешке материјалне ситуације предузећа која се баве одржавањем путева, држава ће преузети 1,35 милијарди динара дуговања "Путева Србије" путарским предузећима и исплатити га у три једнаке рате, рекла потпредседница Владе Сузана Грубјешић у Скупштини. Опозиција критикује закон називајући га "безобразним", а образложење срцепарајућим.

17.51 - Завршен начелни претрес о четири предлога закона о потврђивању финансијских споразума. Наставак седнице у уторак.

14.25 - Држава преузима дуговања "Путева Србије" путарским предузећима, које ће исплатити у три једнаке рате, рекла потпредседница Владе Сузана Грубјешић.

13.17 - Посланици почели расправу о финансијским споразумима. 

Посланици Скупштини Србије разматрали су четири предлога закона о потврђивању финансијских споразума, међу којима и о претварању дуга ЈП "Путеви Србије" у јавни дуг, за који је потпредседница Владе задужена за европске интеграције Сузана Грубјешић рекла да ће бити исплаћен у три рате.

Грубјешићева је на седници парламента навела да ће држава преузети 1,35 милијарди динара дуговања "Путева Србије" путарским предузећима и исплатити га у три једнаке рате.

Грубјешићева је навела да се држава одлучила на тај корак, када је реч о "Путевима Србије", јер се предузећа која се баве одржавањем путева налазе у тешкој материјалној ситуацији управо због тих дуговања.

Према њеним речима, преузете обавезе "Путева Србије" до 1. априла држава ће измиривати директно путарским и другим привредним друштвима.

Грубјешићева је истакла да је неопходна реконструкција јавних предузећа јер гомилају губитке и истакла да је избор нових директора део тог процеса.

"Јасно је да је потребна озбиљана реконструкције јавних предузећа јер се са оваквим, која гомилају дугове, што више не можемо да издржимо", рекла је потпредседница владе у Скупштини Србије.

Грубјешићева је рекла да је Влада расписала десетине конкурса за директоре јавних предузећа идодала да очекује да ће тиме почети промене начина на који послују.

"Конкурс за директора Јавног предузећа Путеви Србије расписан је 30. јуна", навела јеГрубјешићева и додала да је данас формиран и Надзорни одбор тог јавног предузећа, истичући да не зна због чега се до сада чекало са тим.

Грубјешићева је казала да је иницијална процена дуговања здравствених институција веледрогеријама од 13 милијарди динара смањена на 4,9 милијарди када су сабрани рачуни.

"Када су затражене фактуре које су достављене до 31. марта и када се све сабрало испало је да је дуг два и по пута мањи од иницијалне процене", казала је она.

ЛДП: Закон катастрофалан

Предложени закон посланик ЛДП Бојан Ђурић оценио је као "катастрофалан и безобразан", а образложење, које је изнела потпредседница владе "тако срцепарајуће да се граничи са латиноамеричким и турским серијама".

"Овако безобразан закон нисмо видели. Закон има само седам чланова и катастрофалан је чак и члан који предвиђа када ступа на снагу", рекао је Ђурић.

Он је додао да је у скупштини очекивао министра финансија Млађана Динкића, али је он послао потпредседницу Владе задужену за европске интеграције.

"Верујте ми, теже ће вам бити да браните овај безобразни закон у скупштини него целокупни преговори са Европском унијом", поручио је Ђурић министарки.

Чуђење што је потпредседница владе задужена за европске интеграције дошла у скупштину да "брани" законе у вези са "Путевима Србије" и уговорима са Кином, изразио је посланик ДС Јанко Веселиновић.

Он је Грубјешићевој поручио да је "дошла у скупштину да одћути", јер одговорни за стање у инфраструктури, највероватније, нису у земљи.

Посланици расправљају и о преузимању обавеза здравствених установа према веледрогеријама по основу набавке лекова и медицинских материјала и претварању тих обавеза у јавни дуг Републике Србије.

Обједињени су и предложени закони о потврђивању анекса број један Споразума о економској и техничкој сарадњи у области инфратструктуре између влада Србије и Кине, као и Предлог закона о потврђивању споразума о изменама и допунама споразума између Србије и Италије о кредиту за реализацију програма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара