Споразум о реадмисији Србије и БиХ

Министри унутрашњих послова Србије и БиХ Ивица Дачић и Фахрудин Радончић потписали споразум двеју влада о предаји и прихвату особа код којих је улазак или боравак незаконит. Решавање питања реадмисије ће допринети наставку евроинтеграција обе државе, сагласни министри.

Споразум о предаји и прихвату особа код којих је улазак или боравак незаконит потписали су министри унутрашњих послова Србије и БиХ Ивица Дачић и Фахрудин Радончић. Решавање питања реадмисије ће, како су уверени, допринети наставку евроинтеграција обе државе.

Дачић је, после потписивања споразума, истакао да је тиме задовољен још један од предуслова за напредак у процесу евроинтеграција, али и да сведочи о већ традиционално доброј сарадњи Београда и Сарајева у свим пословима из домена министарстава унутрашњих послова.

У тој сарадњи је, како је истакао, свакако најважнија сарадња криминалистичких полиција и агенција која се баве борбом против криминала, али не треба занемарити ни сарадњу граничних полиција, ни борбу против тероризма.

"Важно је да омогућимо добру контролу граничних прелаза како би то била препрека за криминал, али да се што више омогући проток робе и капитала", рекао је Дачић.

Министри су се сагласили да, пошто је у последње време дошло до персоналних промена у врху министарстава унутрашњих послова у региону, буде обновљена традиција периодичних састанака, а домаћин следећег сусрета министара полиција биће вероватно БиХ.

"Ми смо пријатељске земље и народи ослоњени једни на друге, имамо много више заједничког, него што нас раздваја и треба да помажемо једни друге на европском путу и као премијер и министар сам спреман да дам максималан допринос томе", истакао је Дачић.

Према његовим речима, Србија има специјалне везе са Републиком Српском, али је исто тако заинтересована за добре односе с Федерацијом БиХ и централном влашћу у Сарајеву.

"Спреман сам да, као што имамо заједничке седнице са владом РС, имамо и заједничке седнице са Већем министара БиХ", рекао је Дачић.

Минисар Радончић истакао је да је у разговору с Дачићем констатовано да, када је сигурност у питању, две државе имају изузетну сарадњу и да немају отворена питања.

Према његвим речима, Србија и БиХ изванредно сарађују у борби против организованог криминала, тероризма и трговине људима.

Двојица министара су овом приликом честитала Хрватској на уласку у ЕУ, изразивши наду да ће хрватско чланство бити на добробит њених суседа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара