Без амнестије нема примене споразума

Нема примене бриселског споразума, ако Срби у томе не учествују, а они у том процесу не могу учествовати без доношења закона о амнестији, рекао премијер Ивица Дачић. Још није договорен састанак владајуће коалиције о предлозима за реконструкцију Владе, рекао Дачић.

Председник Владе Србије Ивица Дачић изјавио је да очекује да косовска скупштина усвоји закон о амнестији јер је он предуслов за спровођење многих других тачака бриселског споразума Београда и Приштине.

"Закон о амнестији је био саставни део бриселског споразума и за нас је непријатно изненађење то што тај закон није усвојен. То је нешто што је (косовски премијер Хашим) Тачи предложио на првом састанку, и о томе ћемо сигурно разговарати у понедељак у Бриселу. То је ситуација која може да прави проблеме у имплементацији бриселског споразума јер многе тачке следе након доношења закона о амнестији", рекао је Дачић.

Премијер је новинарима у Палати Србија објаснио да нема имплементације споразума ако Срби у томе не учествују, а они у том процесу не могу учествовати без доношења закона о амнестији.

Дачић је рекао да не зна зашто закон није прошао јуче у Приштини, и подсетио да су закони о амнестији били уобичајен корак у свим друштвима у региону у којима су постојали некакви ратни сукоби и да је Србија усвојила чак два таква закона.

"То говори да још нисмо добили битку за свест, зато је важно да тај закон буде донет и на њему ћемо инсистирати", рекао је Дачић.

Према његовој оцени, Албанци су почели да се плаше јер Срби постају фактор на Косову и Метохији, а до сада су били само мета за одстрел и протеривање а да Србија при том није могла да их брани.

Осврћући се на најаве представника Срба са севера КиМ да неће учествовати на предстојећим локалним изборима, Дачић је рекао да Срби ако желе себи добро треба да процес нормализације држе у својим рукама а не да им се он намеће споља и да је свака друга одлука против српских интереса.

"Србија стоји иза интереса српског народа на КиМ али се начини борбе морају временом мењати. Зид стоји где стоји, имамо ли још српских глава за разбијање и можемо ли зид разбити тако, или ћемо га заобићи", рекао је Дачић.

Овај процес, како је рекао, може да успе само ако Срби у њему учествују, а он је у овом тренутку једини начин да Срби на КиМ реше проблеме са којима се суочавају.

"Зар им нису довољни примери са других крајева бивше Југославије. Не треба правити фатаморгане да је могуће другачије решење, то не треба да раде ни Албанци ни Срби", поручио је Дачић.

Још није договорен састанак владајуће коалиције

Премијер Дачић је изјавио да још није заказао први састанак представника владајуће коалиције о реконструкцији владе и поручио да не треба очекивати да та тема буде закључена једним сусретом, јер осим персоналних, морају да буду решена многа друга питања.

"Састанак је заказан када га ја закажем, дакле нити је заказан нити је одложен. Договорили смо се да орјентационо тај посао завршимо до 27. јула јер је то годишњица рада ваде", рекао је Дачић новинарима у Палати Србије, додавши да ће о термину првог састанка разговарати са вицепремијером Александром Вучићем.

Према његовим речима, не треба очекивати да ће у разговорима о реконструкцији Владе бити некаквих свађа коалиционих партнера, јер исход тог процеса ће, напротив, бити ветар у леђа да Влада ради боље.

Дачић је рекао, да осим персоналних питања, у оквиру реконструкције Владе треба утврдити њену будућу стратегију, потезе у економији и процесу евроинтеграција.

"То је целовити програмски приступ и не поставља се само персонално питање", закључо је Дачић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара