Читај ми!

Пајтић: Промена Устава нереална, али извесна

Бојан Пајтић изјавио да промена Устава није реална, али ће је сигурно бити у процесу придруживања ЕУ. Председник покрајинске Владе апеловао да се у преговоре за придружење ЕУ укључе и представници Војводине.

Председник Владе Војводине и заменик председника ДС Бојан Пајтић изјавио је данас да могућност промене Устава Србије није реална у наредним месецима или три до четири године, али је нагласио да ће највиши државни акт сигурно бити промењен у процесу придруживања наше земље ЕУ.

Поводом изјаве потпредседника Скупштине Војводине, из редова ДС, Миливоја Вребалова да ће у септембру разговарати с коалиционим партнерима ДС-а у покрајинском Парламенту ради давања иницијативе за измену Устава, Пајтић је рекао да је тај став легитиман, али да о њему није разговарано у ДС-у.

Ми о томе у Демократској странци нисмо разговарали, ни на покрајинском ни на националном нивоу, изјавио је Пајтић новинарима уочи седнице покрајинске Скупштине, на којој посланици разматрају ребаланс покрајинског Буџета.

У овом тренутку ја не видим услове да се уђе у неки процес промене Устава, нити верујем да је то реално у наредним месецима, можда чак и наредних две, три или четири године , казао је Пајтић.

Он је нагласио да ће сигурно, у процесу придруживања ЕУ, Србија морати да уподоби своје правне акте са правним прописима ЕУ и закључио да ће у једном тренутку, у наредним годинама сигурно доћи до промене Устава.

Пајтић је поновио да о тој теми у ДС-у није разговарано и напоменуо да знанична иницијатива за промену Устава не постоји, али је додао да Вребалов има право на своје мишљење о томе.

У крајњој линији, оно није погрешно, али у овом тренутку мислим да није реално и није актуелно , рекао је Пајтић.

Иницијатива коју је најавио Вребалов у медијима, изазвала је и негативна реаговања представника озиције у покрајинској скупштини.

И представници Војводине да буду у преговарачким тимовима

Бојан Пајтић апеловао је на шефове будућих тимова Србије за преговоре о приступању ЕУ да у њих укључе и представнике Покрајине.

Логично је да представници Покрајине, у оним областима у којима покрајина има надлежности, треба да учествују у тим преговорима, рекао је Пајтић новинарима у Скупштини Војводине, напомињући да ће та одлука зависити од шефова преговарачких тимова.

Пајтић је позвао шефове тих тимова да у њих укључе и представнике Покрајине, јер сматра да Војводина може да буде један позитиван аргумент Србији у процесу придруживања ЕУ, поготово у привлачењу инвестиција.

Он је додао да би представници Покрајине могли да помогну у тим преговорима и у областима заштите мањинских права, заштите права жена, развоја пољопривреде, сектора информационих технологија или развоја универзитета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се