Читај ми!

Неуспех реконструкције води у изборе?

Ако реконструкција Владе Србије буде неуспешна, могло би да дође до сукоба око "страначких феуда" и превремених избора, оцењују политички аналитичари.

Политички аналитичари оцењују да би, после "зеленог светла" из Брисела, ако реконструкција владе не буде успешна, а превагну страначки интереси и реконструкција постане поприште сукоба око "страначких феуда", могло да дође и до превремених избора у Србији.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић сматра да "избори не би били најбоље решење", јер је за изазове са којима се суочавају српско друштво и држава политичка стабилност неопходна.

"Ако желите имплементацију бриселског споразума потребна вам је политичка стабилност јер је то и без политичке нестабилности бременито различитим изазовима. Такође, у основи непопуларне антикризне мере захтевају одређену политичку стабилност и, најзад, предстоји наставак борбе против корупције и криминала - за шта су потребна фер суђења и политички стабилна земља", оценио је Станковић.

Инсистирање вицепремијера Александра Вучића на реконструкцији Владе Станковић објашњава жељом да се подигне ниво управљања државом - што подразумева инсистирање на начелу одговорности и ефикасности у раду - али и да се очува иницијатива СНС-а у политичком животу.

Највећи изазов у реконструкцији био би, како сматра Станковић, да се отвори питање смене неких од лидера странака владајуће коалиције са државних функција, и у том случају би опција избора постала још реалнија. С друге стране, отворила би се и могућност промене састава владајуће коалиције.

Социолог Јово Бакић сматра да је вероватније да ће доћи до ванредних избора, јер, како каже, "вероватно ће се утврдити да се реконструкција владе не може обавити на ваљан начин".

Реконструкцију, по његовом мишљењу, отежава чињеница да социјалисти у овом тренутку имају прилично добар рејтинг и могу себи да допусте да бране своје функционере на министарским функцијама па, каже Бакић, да тврде, на пример, да је Жарко Обрадовић најбољи министар просвете којег је Србија икад имала.

Благојевић: Избори не би донели ништа ново

Програмски директор ЦЕСИД-а Марко Благојевић каже да му се у овом тренутку вероватнијом чини реконструкција владе од ванредних избора, али не искључује ни једну опцију.

"Изборе не могу сасвим да одбацим јер владајуће коалиције су код нас такве да та могућност увек виси над главом. Коалиције се тако праве да не могу да буду савршено стабилне. Њих не чине партије које се воле, већ морају да седе заједно јер другачије није било могуће када је влада прављена", рекао је Благојевић Танјугу.

Разлог против избора Благојевић види и у томе што владајућа већина након превремених избора вероватно не би изгледала много другачије него садашња.

"Криза унутар владајуће коалиције, не само сада већ и у претходних неколико влада, јесте ствар тренутка јер увек нешто може да пукне. Ми сада у владајућој коалицији имамо дојучерашње љуте супарнике и ако је било ко очекивао да ће унутар те коалиције цветати цвеће, грдно се преварио. Питање је само политичког интереса странака које чине коалицију, односно њихове перцепције исплативости избора", сматра Благојевић.

Питање како ће изгледати политичко лето и јесен у Србији додатно компликују очекивања међународне заједнице и потреба да се у том периоду у стабилној политичкој атмосфери имплементира бриселски споразум са Приштином. Тако би се стекли услови за формални почетак приступних преговора са ЕУ.

Благојевић сматра да би, теоријски, бриселски споразум било могуће спроводити са техничком владом, али ствар компликује то што би у случају ванредних избора свакој партији на првом месту био њени политички интерес, а не интерес државе.

"Дакле теоријски и практично је могуће да почнемо преговоре у јануару чак и ако буде избора, али та ситуација је вероватнија уколико не буде избора него уколико их буде", закључује Благојевић.

Бакић: Избори бољи од неефикасне Владе

Како сматра Бакић, техничка влада у атмосфери предизборне кампање могла да имплементира бриселски споразум и да би за Србију, без обзира на све разлоге против, избори били јефтиније решење од инсистирања на опстанку једне некохерентне и недовољно ефикасне Владе.

"У великом делу политичке елите САД и ЕУ Ивица Дачић јесте опажен као човек који је битан за спровођење споразума, али с друге стране он има велику хипотеку, о чему се протеклих месеци не прича управо због бриселског споразума. Са становишта грађана Србије, онај ко је под сумњом да је пријатељ са Мишом Бананом требало би да буде неко ко ће сам дати оставку. Ако он то не ради, онда би његови коалициони партнери требало да нешто раде по том питању, а ако не раде - онда је кредибилитет, како Ивице Дачића тако и Александра Вучића, под снажном претњом", сматра Бакић.

Бакић сматра да пропадање Србије постаје све очигледније и да је потребно променити људе који се брину о привреди и финансијама, што се, како сматра, не може учинити без избора.

"Сви су могући играчи за формирање нове владе, јер више нема немогућих коалиција. Улазимо у нову политичку етапу, али проблем је што је политички систем потпуну труо и у њему сасвим сигурно има људи који треба да буду у затвору, а да ли ће се и када то десити - видећемо. Са оваквим политичким и привредним системом Србија не може даље, а са друге стране, ми немамо довољно ваљаних људи у политици", закључио је Бакић.

Дејан Вук Станковић уверен је, са друге стране, да је консолидација економског и финансијског ситема могућа и без избора, односно да се може посегнути за непопуларним мерама штедње, и ако се све три велике странке владајуће коалиције око тога сагласе, то ће бити још један од наговештаја да изборе не треба очекивати у скорије време.

Политичка пракса је, како објашњава Станковић, да се за непопуларним економским мерама посеже у првим годинама мандата владе, да би се у трећој или четвртој години мандата те мере претвориле у корист за оне који су те мере донели.

"УРС ће морати да прихвати да нема више економског модела грађења рејтинга кроз субвенције разним инвеститорима и улагања у неке пројекте који су медијски атрактивни, док ће СПС, без обзира на социјалистичку идеологију и реторику, морати да прихвати мере штедње уколико то СНС буде захтевао а економска реалност налагала", закључио је Станковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара