Читај ми!

Фајман: Циљ западни Балкан у ЕУ

Aустријски канцелар Вернер Фајман поручио да је циљ ЕУ интеграција свих држава западног Балкана, али да те земље морају надокнадити заостајање у владавини права, политици и економији. Србија још далеко од приступа ЕУ, оценио Фајман.

Аустријски канцелар Вернер Фајман, поводом пријема Хрватске у чланство у ЕУ, истиче да је циљ интеграција свих земаља западног Балкана и да је европска перспектива за Србију веома важна.

"Србија је доста тога урадила за добијање перспективе приступа. Важна тачка је слабљење национализма, који увек води ка екстремној политици. Европска перспектива за Србију је одлучујућа и приступна конференција ће бити одржана у јануару", рекао је аустријски канцелар у интервјуу бечком дневнику "Курир".

Фајман је указао да је Србија још далеко од приступа ЕУ и да се данас још не може говорити о датуму пријема у чланство.

"Интеграција свих земаља Балкана је наш циљ. Међутим, те земље најпре морају надокнадити заостајање у областима владавине права, политике и економије. Видели смо прошли пут да кандидати за пријем нису увек достизали те стандарде ЕУ. Приближавање нивоу ЕУ је потребно", поручио је Фајман.

Према његовим речима, проширење ЕУ је политички и историјски задатак, обезбеђивање мира, посебно у региону који је тако близу Аустрије.

Фајман је мишљења да ће приступ Хрватске подстаћи привреду, додајући да се та земља, међутим, налази пред битним задацима.

"Биће потребно још времена за прилагођавање пензија, плата и индустријализацију, али ако Хрвати чланство у ЕУ виде као шансу за бољу будућност, онда је та оцена исправна", поручио је он.

Иначе, иако је Хрватска омиљена летња дестинација Аустријанаца, свега 46 одсто подржава чланство те државе у ЕУ, показује истраживање Аустријског друштва за европску политику (OeGfE).

Истовремено је 29 одсто стриктно против приступа Хрватске, а 22 одсто каже да им је свеједно.

"Хрватска је земља чији приступ Аустријанци, у поређењу са другим кандидатима, највише подржавају", указао је генерални секретар Паул Шмит.

Највећу подршку приступање Хрватске има у аустријској покрајини Корушка (64 одсто), Бургенланду (58), а најмању у Форарлбергу (32).

Пре две године подршка пријему Хрватске у ЕУ била је већа, и износила је 2011. године чак 54 одсто.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара