Читај ми!

Ђурић: Прекршен Закон о јавним предузећима

Закон о јавним предузећима озбиљно прекршен, а Влада ништа не ради на његовом спровођењу, каже посланик ЛДП-а Бојан Ђурић. Он оцењује да се тренутни предлог ребаланса буџета не може поправити.

Иако према Закону о јавним предузећима данас истиче рок за расписивање конкурса за директоре јавних предузећа, Влада није расписала конкурсе у више предузећа. Бојан Ђурић, посланик Либерално демократске партије, која је поднела амандман на тај закон, каже да је Закон озбиљно прекршен и да постоји много проблема са његовим спровођењем.

"Постоји, морам да кажем, фантомско тумачење Секретаријата за законодавство Владе Србије, које каже да ће расписивати конкурсе само у оним јавним предузећима у којима су у међувремену постављени вршиоци дужности директора", објаснио је Ђурић, гостујући у Дневнику РТС-а.

Ђурић је подсетио да је Влада само неколико дана пре ступања Закона на снагу у неким јавним предузећима именовала директоре који нису у статусу вршилаца дужности.

"Владајућа коалиција се прерачунала и сада покушава да нађе начин да остави на местима директоре који су најдиректније постављени као патријски кадрови, а не би могли да прођу ни минималну процедуру конкурса", сматра Ђурић, и наводи пример постављања директора "Железница Србије" и "Пошта Србије".

Истиче, међутим, да је и у самом поступку бирања комисије која ће вршити изборе директора преовладао политички критеријум.

Према његовим речима, према Закону се подразумева да садашњим директорима мандати истичу после 30. јуна, односно када буду изабрани нови, јер "Закон уопште не предвиђа никакву другу ситуацију".

"Влада ништа не ради на спровођењу тог закона, нема плана трошења субвенција, нема плана рекструктурирања јавних предузећа, а то су све биле обавезе које постоје по Закону о јавним предузећима", подвукао је Ђурић.

Он, ипак, подсећа да су смањене субвенције "Железницама Србије", али каже да нема плана како ће се то, али и друга предузећа реформисати.

Предлог ребаланса непоправљив

Коментаришући ребаланс државног буџета, Ђурић је оценио да се постојећи Предлог не може поправити, јер "не постоји механизам да се реши кључни проблем српског буџета".

"Ми ћемо поднети амандман на проблематичне ствари, где можемо да помогнемо. То је, рецимо, поново низак ниво средстава за лечење деце која болују од ретких болести", навео је Ђурић.

"Буџет је промашен у делу који се тиче дефицита за милијарду евра. Влада каже да ће тај дефицит ребалансом смањити за око 300 милиона евра. Не можемо да гласамо за ребаланс који предвиђа да ће укупна задужења у 2013. години бити више од пет милијарди евра", истакао је посланик ЛДП-а.

Ђурић је оценио да су пројектоване уштеде више уштеде на папиру него што су реалне.

"На пример, највећа појединачна уштеда је на средствима за одбрану од ванредних ситуација. Не можемо да гласамо за ребаланс који се заснива на уверењу да до краја године неће бити града, кише поплаве и пожара - то је потпуно неозбиљно", рекао је Ђурић.

Такође, Ђурић сматра да је недопустиво што су министрима дате одрешене руке да сами секу трошкове у својим ресорима.

"То показује да је ребаланс још једна шминка, а не решавање проблема који су генератро дефитцита од две милијарде евра", закључио је Ђурић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара