Читај ми!

Ештон и Филе траже позитивну одлуку за Србију

Кетрин Ештон и Штефан Филе упутили заједничко писмо чланицама ЕУ у коме траже "јасну позитивну одлуку" о отварању преговора о придруживању са Србијом.

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон и комесар за проширење Штефан Филе упутили су заједничко писмо чланицама ЕУ у коме траже "јасну позитивну одлуку" о отварања преговора о придруживању са Србијом.

Напори Београда и Приштине треба да буду признати и уважени, поручују Ештон и Филе на крају извештаја, у којем оцењују да је учињен значајан и конкретан напредак у примени бриселског споразума.

У четири странице дугом писму у које је РТС имао увид констатује се да су Београд и Приштина постигли "значајан напредак" у нормализацији односа, што је био услов који је Савет поставио у децембру да би Србија добила датум за почетак преговора.

У писму се затим таксативно наводе конкретни кораци који су предузети на имплементацији бриселског споразума, као и договори које су две стране постигле протеклих недеља.

Констатује се да је 17. јуна извршена размена официра за везу између Београда и Приштине. Од 20. јуна косовски полицајци и цариници имају неометан приступ прелазима на северу, наводи се у извештају и додаје да су затворене полицијске станице у Лепосавићу и Звечану, а да је Србија је доставила почетне информације о припадницамима полиције заинтересованима за интеграцију у косовску полицију.

Финализација закона о амнестији је у току, а од 15. јула више неће бити пријема нових случајева у српским судовима на северу.

Договорено је затварање канцеларија судова и тужилаштва до 1. септембра. Постигнут је договор о датуму, личним документима и саставу изборне комисије за општинске изборе на јесен, стоји између осталог у писму Кетрин Ештон и Штефана Филеа у које је РТС имао увид.

У завршном делу Филе и Ештонова поручују да би јасна позитивна одлука Европског савета у јуну била неопходно охрабрење за две стране да наставе пут ка нормализацији односа.

Писмо значајно за одлуку

Дипломатски кругови у Бриселу оцењују да ће ово писмо имати велики значај када шефови држава и влада земаља чланица буду расправљали о датуму за Србију 28. јуна у Бриселу.

Шефови мисија земаља чланица при ЕУ на основу писма Ештонове и Филеа сачиниће нацрт одлуке о датуму који ће након тога бити прослеђен шефовима дипломатија.

Састанак министара спољних послова земаља чланица ЕУ ће о том нацрту расправљати у Луксембургу, другог дана седнице Министарског савета која почиње у понедељак, 24. јуна, али коначну реч имаће шефови држава и влада.

У среду и четвртак ће, најпре у спољнополитичком комитету, а затим на пленарној седници, посланици Бундестага одлучивати да ли да препоруче канцеларки Ангели Меркел да гласа за додељивање датума за отпочињање преговора са Србијом.

"Многи посланици владајуће Хришћанско демократске уније желе да одложе одлуку Бундестага за после избора. Социјалдемократе, либерали и зелени верују да је Србија учинила много да заслужује датум сада, али одлучујуће је хоће ли ЦДУ прихватити тај став, али то ћемо знати почетком следеће недеље", рекао је Дитер Ниман, посланик СДП у Бундестагу.

И коначно, шефови држава и влада земаља чланица ће на бриселском самиту у петак, 28. јуна, једногласно донети коначну одлуку о датуму, чиме ће вишемесечна неизвесност у вези са овим питањем бити окончана.

Кључно питање је хоће ли у коначној одлуци Европског савета бити јасног временског рока у којем почињу директни преговори. Већи број земаља је за октобар, али Немачка се залаже за јануар. Чак и у случају да преговори почну у јануару, следеће питање је да ли ће за то бити потребна још једна одлука Савета у децембру.

Ештонова је синоћ на радној вечери, која је трајала скоро шест сати, разговарала са председником Владе Србије Ивицом Дачићем, првим потпредседником Владе Александром Вучићем и косовским премијером Хашимом Тачијем.

После тог састанка, висока представница ЕУ је саопштила да је током дијалога Београда и Приштине на високом нивоу постигнут конкретан напредак и сагласност о многим питањима, укључујући правосуђе, полицију и локалне изборе.

У Бриселу је данас настављен технички дијалог по радним групама.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије