Читај ми!

Подршка Аустрије европском путу Србије

Аустрија у потпуности подржава да Србија добије јасан датум за отпочињању преговора о приступању ЕУ, рекла је у Бечу потпредседница Владе Србије за европске интеграције Сузана Грубјешић, где учествује на самиту Европске народне партије.

Потпредседница Владе Сузана Грубјешић изјавила после састанка са аустријским вицеканцеларом и шефом дипломатије Михаелом Шпинделегером у Бечу, да Аустрија подржава у потпуности да Србија добије јасан датум за отпочињању преговора о приступању ЕУ.

"Не само да подржава, него ће се и борити за то да преговоре о приступању почнемо што пре и да одлука Савета ЕУ 28. јуна буде јасна и прецизна", истакла је Грубјешићева.

Она је рекла да је Србија веома захвална на таквом ставу Аустрије и додала да ће на Самиту Европске народне партије, који се одржава после подне у Бечу, Шпинделегер и она имати низ билатералних сусрета с представницима других земаља у којима ће затражити подршку за такав став.

Што се тиче става Немачке, Шпинделегер ће посебно разговарати са канцеларком Ангелом Меркел и борити се за став Аустрије, указала је Грубјешићева и изразила наду да ће у томе бити успешан јер је Србија датум заслужила.

Грубјешићева је истакла да су грађани заслужили тај датум, јер 12 година стрпљиво подржавају пут Србије у ЕУ.

"Ништа не добијамо на поклон. Ми смо тај датум заслужили, заслужили да закорачимо на дугачак пут преговора, али и да постанемо уређена, модерна, права европска земља", објаснила је Грубјешићева.

Она ће у Бечу учествовати и на редовном самиту Европске народне партије, а имаће и низ билатералних сусрета са европским званичницима.

Самит ЕПП се традиционално одржава пре Европског савета који окупља шефове држава и влада свих земаља чланица ЕУ.

Више од половине чланова Европског савета долази из ЕПП - највеће и најутицајније европске политичке групације.

На састанак у Бечу очекује се долазак Ангеле Меркел (Немачка), Доналда Туска (Пољска), Маријана Рахоја (Шпанија), Јанеза Јанше (Словенија), Фредрика Рајнфелда (Шведска), као и председника Европске комисије Жозе Мануела Бароза и Европског савета Херман Ван Ромпеја.

ЕПП окупља 74 странке из 40 држава, актуелне председнике Европске комисије и Европског савета, шефове држава и влада 14 земаља ЕУ, шест шефова држава и влада земаља које нису чланице ЕУ и 13 чланова Европске комисије, а ЕПП група је највећа посланичка група у Европском парламенту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво