Читај ми!

Нема разлога за утешну награду

Треба уважити напорe Србије да би земља најзад, након 12 година, започела преговоре о приступању ЕУ, каже попредседница Владе Сузана Грубјешић. Не постоји разлог да Србија добије само утешну награду, начелну сагласност, без конкретног датума, истиче Грубјешић.

Српска влада је у претходних десет месеци покренула пуно тога и мишљења смо да би напор Србије требало уважити и да би земља најзад, након 12 година, требало да започне са приступним преговорима, изјавила је потпредседница Владе Србије за европске интреграције Сузана Грубјешић.

"Наши европски партнери знају колико смо постигли на плану унутрашње и спољне политике. Не постоји разлог због чега би Србија требало да добије утешну награду, начелну сагласност, на пример, али без конкретног датума. У супротном, претила би нам опасност да би овај ентузијазам везан за реформе, који сви осећамо, могао да спласне", рекла је Грубјешић у интервјуу за бечки Стандард.

Потпредседница владе за европске интреграције сматра да би требало уважити напоре Србије, пре свега у погледу нормализације односа са Приштином, што је, како подсећа, и био услов за наставак процеса интеграција са ЕУ.

"Међутим, реч је и о доследности ЕУ, која је државама у региону на самиту ЕУ-Западни Балкан у Солуну 2003. године много тога обећала. У међувремену ће само Хрватска 1. јула постати чланица ЕУ, а све друге државе поприлично заостају. Био би позитивни сигнал када би друге државе западног Балкана истовремено постигле напредак, а Србија је то сигурно заслужила", истакла је она.

Грубјешић поручује и да је Србија институционално одавно спремна за приступне преговоре, као и да то потврђују сви извештаји Комисије ЕУ.

"Београд и Приштина су 19. априла постигли договор о нормализацји односа, који су неки назвали историјским, а 22. маја у Београду је донет план о имплементацији чију смо реализацију започели", подсетила је потпредседница Владе.

"Наравно да за месец дана не може све да се постигне, али Србија је већ уклонила станицу милиције у Лепосавићу, о телекомуникацијама се тренутно воде преговори", указала је Грубјешић.

Србија, према њеним речима, чини све што је у њеној моћи, али то не може једнострано.

"Надамо се да ће и Приштина предузети све што је неопходно. Парламент у Приштини требало је, на пример, да усвоји Закон о амнестији до средине јуна, али то није учињено. Закон о буџету Приштина такође није изменила како би се, сходно договору, могао користити Фонд за северно Косово", наводи потпредседница српске владе.

Говорећи о подршци грађана европским интеграцијама, Грубјешић каже да најновије анкете показују да сада 58 процената грађана Србије подржава ЕУ интеграције.

"Напори владе довели су до промене расположења. И када се буде одредио рок за почетак приступних преговора Србије, тај позитивни тренд сигурно ће се наставити. Људи реагују на све добре вести. Након укидања обавезне визе, на пример, подршка ЕУ у народу порасла је на преко 70 процената. Ако из Брисела буду стизали само услови, то ће наравно имати утицаја на расположење народа", оценила је Грубјешић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво