Читај ми!

Албански лидери с југа ускоро код Дачића

Премијер Ивица Дачић, ће до 15. јула, примити албанске лидере три општине са југа Србије с којима ће разговарати о решавању приоритетних проблема који су дефинисани у Платформи усаглашеној са Албанцима, најавио је председник Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић.

Председник Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу, Зоран Станковић најавио је да ће премијер Ивица Дачић, до 15. јула, примити албанске лидере три општине са југа Србије с којима ће разговарати о решавању приоритетних проблема који су дефинисани у Платформи усаглашеној са Албанцима.

Станковић је подсетио да је на основу разговора који су, у присуству представника ОЕБС-а, током јануара и фебруара вођени са представницима Албанаца из Прешева, Медвеђе и Бујановца, влада Србије 4. јун усвојила платформу која има седам тачака.

Она се односи на заступљеност Албанаца у државним институцијам, економски опоравак три општине, службену употребу језика, писма и националних симбола, децентрализцију у правосуђу, обрзовање, културу и медије, здравство и социјалну заштиту и безбедност и мере за успостављање поверења на том простору, прецизирао је шеф Координационог тела.

Станковић је у интервјуу Политици рекао да ће до 15. јула, зависно од обавеза Дачића везаних за примену бриселског спорзума, премијер са представницима 13 министарстава , у присуству представника ОЕБС-а, примити албанске лидере.

Разговори о решавању назначених питња требало би да почну у септембру, а трајали би зависно од тога колико је времена потребно за одређена решења. За она краткорочна требаће шест месеци, за средњорочна до годину дана од почетка разговора, а за дугорочна две и више година.

Додао је, такође, да ће бити испуњене и обавезе које су раније преузете а остале су нерелизоване. Он је напоменуо да су се о темама сагласили и људи на власти и партије у опозицији.

Станковић каже да не очекује дестабилизацију тог региона и то из више разлога.

"Људи траже да им се решавају основна животн питања, а што се тиче политичких питања која су наметнута или изнуђена из разноразних разлога, то је сада мањи проблем за људе који тамо живе", рекао је Станковић. Он је оценио да је усвајање резолуције у Приштини о заштити права Албанаца из прешевске долине провокација на коју Београд не жели да одговара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара