Читај ми!

Вестервеле: Србија донела стратешку одлуку

Министар спољних послова Немачке поручио да постизање и спровођење споразума Београда и Приштине треба да буде поздрављено и додао да се територијални интегритет земаља Западног Балкана не сме доводити у питање. Кфор на северу Косова мора да буде активнији, рекао Вестервеле.

Шеф немачке дипломатије Гвидо Вестервеле рекао је посланицима Бундестага да је лично стекао утисак да и Београд и Приштина желе договор и да се, упркос потребног опреза, може рећи да је политичко вођство Србије донело стратешку одлуку.

"Они желе да односе са Косовом нормализују и у тој одлуци и постављању смерница желимо их подржати", рекао је Вестервeле у дебати о продужетку мандата Бундесвера на Косову.

Нагласивши да је било и јесте исправно што је почетак приступних преговора Србије са Европском унијом (ЕУ) повезан са питањем нормализације српско-косовских односа, Вестервеле је рекао: "Наша порука је јасна - територијални интегритет земаља Западног Балкана се не сме доводити у питање".

Говорећи о постизању споразума Београда и Приштине, министар је оценио да је нормализација односа претпоставка да оно што је пре деценију и по било рат и несрећа у региону и Европи кроз стабилност може бити превладано.

Вестервеле је рекао да је споразум први, а његова имплементација други корак и додао да се сада ради о конкретним, видљивим и доказивим корацима спровођења.

"План је амбициозан, али је створио позитивну динамику и обе стране показују политичку вољу за нормализацијом", рекао је Вестервеле, указујући да се воља показује и у примени договорених обавеза.

Такав развој нормализације заслужио је, према Вестервелеу, да буде поздрављен, што су посланици Бундестага и кратким аплаузом одобрили.

Говорећи о ангажману Кфора и Бундесвера, он је указао да је то одлучујуће допринело доношењу политичких решења и додао да ће дугорочне перспективе бити мир и стабилност на Западном Балкану кроз одговарајући политички развој.

Вестервеле је оценио да је у међувремену ситуација на Косову мирна и стабилна, додајући да је Кфор на северу Косова морао бити активнији и да су инциденти још могући.

Он је рекао да је познато да се тамо једним делом ради о организованом криминалу и форми радикализма и упозорио на потребу даље будности.

Шеф немачке дипломатије је истакао да је, осим споразума, охрабрујућа и изградња косовске полиције и сигурносних снага.

Министар одбране Томас де Мезијер указао је да и политички ангажман доноси плодове.

"На Косову и укупно на Балкану је потребно политичко решење. Ситуација на Косову је мирна и стабилна, али је потенцијал за ескалацију сада, као и раније, висок, посебно на северу. Ми и даље морамо бити спремни на немире'', рекао је де Мезијер, нагласивши да је учешће наоружаних немачких војника у оквиру НАТО и сигурносног присуства и даље нужно.

Де Мезијер сматра да су немачке снаге на Косову нужне све док косовске сигурносне снаге, подржане Еулексом, не буду могле да обезбеде сигурност свим народима на Косову и да у међувремену косовски полицајци ''добро чувају'' српске манастире. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара