Читај ми!

Владајућа коалиција: Уштеде у јавном сектору

Влада Србије је одлучна да смањи фискални дефицит у односу на 2012. годину, али да тај терет не буде на најсиромашнијим грађанима, договорено на састанку челника владајуће коалиције. Влада и њени министри планирају значајне мере уштеде у јавном сектору. Сви детаљи програма економских мера биће усаглашени током следеће недеље.

21.20 - Завршен састанак челника владајуће коалиције, јавља репортер РТС-а. 

18.10 - Председници владајућих странака и гувернерка Табаковић стигли у вилу "Бокељка" на разговоре о економским мерама.

На консултацијама владајуће коалиције о антикризним мерама договорене су бројне активности за опоравак српске привреде, али и мере за значајно смањење расходне стране буџета. 

Представници свих политичких странака владајуће коалиције разговарали су о начинима превазилажења економске кризе у којој се Србија нашла због неодговорног и расипничког понашања претходних власти, наводи се у саопштењу из Владе. 

Влада Србије је одлучна да сачува стабилност финансијског система и да своје активности усмери на повећање привредне активности и животног стандарда. 

На састанку су договорене бројне активности за опоравак српске привреде, али и мере за значајно смањење расходне стране буџета, наводи се у саопштењу. 

Српска влада је одлучна да смањи фискални дефицит у односу на 2012. годину, али да тај терет не буде на најсиромашнијим грађанима.

Влада и њени министри планирају значајне мере уштеде у јавном сектору, при чему је уз те активности неопходно започети и суштинску реформу државне управе и јавних предузећа, као и окончати процес реструктурирања бивших друштвених предузећа.

Сви детаљи програма економских мера биће усаглашени током следеће недеље. 

Састанку који је одржан у вили "Бокељка" на Дедињу присуствовали су премијер Ивица Дачић, вицепремијер Александар Вучић, министар Млађан Динкић, гувернер НБС Јоргованка Табаковић, саветник за економска питања првог потпредседнка Владе Синиша Мали. 

Премијер Ивица Дачић поручио је, током дана да је, осим штедње, неопходно повећање прихода и побољшање инвестиционе климе, док вицепремијер Александар Вучић за наредних годину-две најављује реформу државне управе и решавање питања предузећа у реструктурирању.  

За сада се зна да неће бити замрзавања пензија нити смањења плата у јавном сектору на свим нивоима, али би зараде могле да буде смањене у администрацији и предузећима која послују са губитком.

Ове године неће бити ни отпуштања у јавном сектору, али се најављују за следећу годину. До коначног договора, министар финансија Млађан Динкић не жели да говори о конкретним мерама, осим да је неизбежна оштра штедња. Он је рекао да знатно морају да се смање расходи.

Када владајуће странке постигну договор око плана изласка из кризе, наредних дана следе конслултације са Фискалним саветом, ММФ-ом, Националним саветом за привредни опоравак и Социо-економским саветом.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара