Читај ми!

Протест у Новом Саду

Испред зграде Владе Војводине биће одржан протест "Стоп разбијању Србије", са којег ће организатори и учесници, како је најављено, послати поруку да у Војводини нема места сепаратизму и позвати покрајинску власт да се повуче и распише ванредне изборе.

Организатори протеста испред зграде Владе Војводине најавили су да ће послати поруку против сепаратизма у Војводини и да ће затражити ванредне изборе у покрајини.

Протесту, који организује неколико удружења, прикључиће се Српска напредна странка, Демократска странка Србије, Социјалистичка партија Србије, Јединствена Србија, Партија уједињених пензионера Србије и Социјалдемократска партија Србије, студенти Универзитета у Новом Саду, Удружени синдикат Србије "Слога", представници других организација и удружења грађана.

Први потпредседник Владе Србије и лидер СНС-а Александар Вучић упозорио је и власт и опозицију да не покушавају да испровоцирају било какве инциденте на протестном скупу у Новом Саду и поручио да ће држава обезбедити ред и мир.

Председник Владе Војводине одбацио је тврдње да је Декларација сепаратистичка и поводом данашњег протеста у Новом Саду, рекао да неће дозволити уличне преврате.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић изјавио је да је град потпуно спреман да обезбеди сву могућу сигурност учесницима.

Заменик председника ЛСВ-а Бојан Костреш истакао је да све треба да се врати у институције, у Скупштину Војводине и да тамо треба да се разговара о свим питањима.

Најважнији разлог за протестно окупљање јесте Декларација о заштити уставних и законских права Војводине, чије је доношење недавно најавио председник покрајинске владе Бојан Пајтић.

Декларација је изазвала бурна реаговања, у првом реду опозиционих политичких партија у војвођанској скупштини, а потом и представника власти и опозиције не само у покрајини него и у држави.

Предлог за доношење декларације осудили су и Нова Србија, Српски покрет обнове, Демократска странка Србије и Покрет "Двери", а најављено је и да ће се те странке и политичке организације придружити митингу испред зграде покрајинске владе.

После апела председника Скупштине Војводине Иштвана Пастора упућеног јуче покрајинској влади да одустане од тога да се на следећој седници покрајинске скуптине на дневном реду нађе Декларација, Пајтић је изјавио да ће декларација остати у скупштинској процедури.

Пастор, који је и председник Савеза војвођанских Мађара, апеловао је на политике чиниоце у Војводини да се постигне договор, као што је то било закључено на седници скупштинског Колегијума одржаног 9. априла и да се решења не траже кроз "улично политизирање".

"Мешање начелних и веома приземних питања као што су уставно-правни принципи и питања управних одбора неких предузећа, те две ствари су се нашле у истом том документу. А како тек да коментаришем наводе да су проблеми почели 2012. године. А шта је онда било 2008. године, зашто девет година нисмо ни са једним предлогом закона ушли у процедуре у републичком парламенту", упитао је Пастор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије