Читај ми!

Преговори на стендбају, Ештонова (не) долази

Делегација Београда, како сада ствари стоје, 15. и 16. априла не путује у Брисел на нову рунду разговора са Приштином, рекао Ивица Дачић. Премијер навео да 16. април, када Кетрин Ештон подноси извештај Европској комисији, није Дан Д за европске интеграције Србије. Како РТС незванично сазнаје, Кетрин Ештон ће идуће седмице посетити све земље западног Балкана, укључујући и Србију.

Премијер Ивица Дачић изјавио је да Србија тражи побољшање договора са Приштином у неким кључним областима и да ће се о томе разговарати наредних дана, као и да је посета Кетрин Ештон региону 17. априла раније најављена, али да сада за њу још нема званичних потврда.

Дачић је рекао да 16. април није Дан Д, да се одлука о датуму за Србију доноси у јуну и да се не може искључити могућност да извештај о напретку Србије буде промењен уколико до тада дође до нових чињеница.

"Извештај се подноси 16. априла, али не знам да ли може бити допуњен и промењен уколико дође до неких нових чињеница. Да дође до негативних, сигурно би се променило. Значи да, и ако дође до позитивних, претпостављам да би требало да дође до наглашавања тога у извештају", навео је премијер.

Према његовим речима, 16. април, када и Ештонова и Европска комисија подносе извештај за Савет министара ЕУ, који 22. априла одлучује да ли ће препоручити одређивање датума за Србију, није Дан Д.

"Наравно да је важно да то буде до 16. али исто тако морам да напоменем да се одлука о датуму доноси у јуну, и тај извештај који Кетрин Ештон подноси до 16. не значи да не може да буде допуњен или промењен ако дође до позитивних чињеница", каже Дачић. 

Србија, како је додао, жели да се постигне одређено решење за Косово и Метохију, али не по сваку цену, и да Србија не мора да прихвати све што није коректно и није поштено.

"Ако то није квалитетно решење које може да се спроведе, не вреди га потписивати. Исто тако, с наше стране треба пажљиво да одмеримо шта је оно шта хоћемо и шта је неопходан услов да бисмо ми на то пристали", рекао је Дачић.

Премијер Дачић је рекао да, како сада ствари стоје, 15. и 16. делегација Београда не путује у Брисел на нову рунду разговора са Приштином.

Он је навео да би се у Брисел вероватно ишло након некаквих преговора или на потписивање неког документа, али да је у овом тренутку тешко рећи да ли ће се то десити и када.

Са извештајем ће се чекати до последњег тренутка

Истовремено, европски извори за РТС истичу да су у току контакти између Брисела и Београда како би се утврдило да ли је могућ договор о Косову у наредним данима.

Комесар за проширење Штефан Филе ће у име Европске комисије у уторак поподне представити извештај о Србији у Европском Парламенту у Стразбуру.  

"Кључни део тог извештаја, онај који се односи на Косово, још увек је празан и практично ће се чекати све до последњег тренутка на формулацију о дијалогу Београда и Приштине", кажу за РТС европски извори у Бриселу.

У случају да договор не буде постигнут до 16. априла, формулација у извештају зависиће од процене да ли је он вероватан у наредним данима.  У том случају, извештај би могао да буде накнадно промењен, односно допуњен. 

"Важно је да резултат буде остварен до министарског састанка 22. априла, јер ће позитивна оцена Савета министара отворити врата за позитвну оцену у немачком Бундестагу и коначну одлуку о датуму на Самиту европских лидера крајем јуна", наводи европски дипломатски извор.

Познат закључак Владе

Дачић је на регионалној министарској конференцији у Палати Србије навео да је познат закључак Владе о понуди изнетој у Бриселу и да ту нема ништа ново, да нема никаквих скривених порука, нити преговора.

"Са нама, а нарочито са мном, лако је разговарати и ја увек кажем шта хоћу", рекао је Дачић додајући да је циљ Србије да се дође до споразума, до договора.

Према његовим речима, то није никакав договор о међусобном признавању, нормализацији односа са Косовом, то је договор о заједници српских општина.

Дачић је подсетио да су привремене власти у Приштини некада говориле о широкој аутономији за Србе, да се помињао Јужни Тирол, а да сада када је председник Томислав Николић изнео конкретан предлог одбијају сваки разговор о томе.

Он је рекао да би могли да понуде било који пропис по коме функционишу било које регионалне власти у Европи, или чак и неки градови, и да не може да се деси да једино на Косову и Метохији ништа од тога не може да постоји и да се спроведе.

"Неки су мислили да ћемо ми због датума да пристанемо на све, и то није коректно", поручио је Дачић и додао да су, такође, сматрали да ћемо по сваку цену прихватити нешто што није могуће применити.

"Поштујем став САД, али овде није реч о њима, реч је о нама", рекао је Дачић. Премијер је навео да Србија тражи побољшање договора у неким кључним областима и да ће се о томе разговарати наредних дана.

Одговарајући на питање о евентуалном доласку Кетрин Ештон, он је рекао да је њена посета региону најављена пре месец дана, да би у Србију највероватније требало да дође 17. априла али да не зна да ли ће сада доћи и да није стигло никакво обавештење о томе.

Дачић је, одговарајући на питања у вези са евентуалним роковима Србији, навео да рокови који се постављају не постоје званично већ да је реч о датумима у којима Кетрин Ештон треба да поднесе извештај.

"Уосталом, и ако не добијемо датум, да ли треба да прекинемо преговоре", упитао је Дачић и додао да ће се опет, и поред свега, све вратити на разговоре. "Желимо датум и мислимо да смо га заслужили", закључио је Дачић.

Приштински преговарач Хашим Тачи уверен је да је договор могућ, а из Вашингтона Београду стиже порука да прихвати понуду која је на столу.

"Ја сам се осам пута срео са Тачијем, када се Борис Тадић руковао са њим после истека мандата, то је била светски догађај а ја сам то урадио са места предесника Владе Србије. Можда је неко превише од нас очекивао, да ћемо ми по сваку цену да прихватимо нешто што је немогуће применити", рекао је Дачић.

Премијер Србије наглашава да договор о којем се говори није споразум о нормализацији односа Београда и Приштине, како то тумачи Хашим Тачи, већ о функционисању заједнице српских општина.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије