Читај ми!

ДС: Влада угрожава европски пут државе

Влада Србије "по ко зна који пут угрожава европску будућност земље", рекла портпаролка ДС-а Александра Јерков, оценивши да је датум за почетак преговора са ЕУ више него икад доведен у питање.

Демократска странка (ДС) оценила је да Влада Србије да "по ко зна који пут угрожава европску будућност земље" и оценила да је датум за почетак преговора са ЕУ више него икад доведен у питање.

Портпаролка ДС Александра Јерков рекла је на конференцији за новинаре да влада показује неспремност и неструцност да води земљу и навела да нису само лоши преговори о Косову угрозили европску будућност.

"У четвртом кварталу 2012. Влада није испунила скоро ништа из европске агенде, Влада и Скупштина нису усвојиле ни 21 одсто закона (из европске агенде) и 36 одсто одредаба, уредби и позаконских аката. Тиме странке владајуће већине показују да не разумеју суштину европске агенде", навела је Јерков.

Портпаролка ДС је додала да се њена странка увек заузимала за усвајање тих прописа, не само због придруживања ЕУ, већ зато што се тиме врше неопходне реформе у друштву.

"Србија ће без тога (усвајања тих прописа) бити друштво у ком ће данас у Новом Саду, под изговором одбране од непостојећег сепаратизма, моћи да се организују страначке демонстрације, као и земља у којој је ослобођен Урош Мишић и у којој министар уцењује општине да намири своју пријатељицу", рекла је Александра Јерков.

Према њеним речима, данашњи митинг у Новом Саду је покушај да се насилно дође на власт у Војводини, као и да се скрене пажња грађана од суштине проблема, односно заустављања европских интеграција и чињенице да се живи све лошије.

"Позвали смо и СПС и СНС да преузму одговорност за данашњи митинг и да јасно саопште да стоје иза њега, као и иза онога што ће се можда десити. Те странке позвале су екстремистичке организације на скуп", рекла је Александра Јерков.

Према њеним речима, већина у Скупштини Војводине је стабилна а СНС је одржавање митинга препознала као једини начин да дође на власт у Покрајини.

"Нови Сад је од јутрос препун аутобуса из целе Србије, одбори СНС су добили налог колико људи треба да доведу и питање је ко то финансира", рекла је Александра Јерков.

На питање у чему је разлика између преговора које је водила ДС о Косову, она је казала да је политика ДС-а "и Косово и Европа давала резултата" и навела да је Србија добила статус кандидата за ЕУ, а није одустала од грађана.

Александра Јерков је додала да је ДС преговарала транспарентно и уз сталне консултације са парламентом, док влада сада води преговоре који су "обавијени велом тајне".

Како је напоменула Јерков, Декларацију о правима Војводине је усвојила покрајинска влада, па се не може рећи да иза ње стоји само ДС или председник војвођанске владе Бојан Пајтић, као што не стоје ни оптужбе да је реч о сепаратизму.

Јерков је додала да је расправа најпре била заказана за 10. април јер Влада Војводине није размишљала да је то дан када је 1941. године створена Независна Држава Хрватска и да се од расправе одустало када је покрајинска власт постала свесна тог датума.

Српска напредна странка негирала је оптужбе ДС-а да насилним путем жели да сруши власт у Војводини и оптужила покрајинску власт да је осиромашила Војводину.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије