Читај ми!

Истрајност у борби против корупције

Земље региона залажу се за јачање сарадње у заједничкој борби против организованог криминала у региону, поручили министри полиције и правосуђа Србије, Црне Горе, Македоније, БиХ и Албаније. Србија недвосмислено опредељена за борбу против криминала и корупције, поручио премијер Ивица Дачић. Брана организованом криминалу су снажне институције, рекао на отварању регионалне конференције министар правде Никола Селаковић.

Министри полиције и правосуђа Србије, Црне Горе, Македоније, БиХ и Албаније заложили су се за удруживање и јачање сарадње ради унапређења заједничке борбе против организованог криминала у региону.

Премијер Србије Ивица Дачић поручио је да је Србија недвосмислено опредељена за борбу против криминала и корупције, а своју решеност да истраје у тој борби посебно потврђује последњих година.

"Борба против корупције и криминала остаће међу најзначајнијим приоритетима Владе Србије и државних органа", нагласио је Дачић отварајући регионалну министарску конференцију о борби против криминала и корупције.

Премијер је истакао да је актуелна влада предузела све расположиве мере да спроведе и оконча најзначајније поступке који су проузроковали огромне губитке за државни буџет.

Исход тих поступака, како је нагласио, показаће снагу и решеност да се, ради бољитка грађана, створи окружење у коме ће се криминал и корупција санкционисати и у коме ће се рад државних органа ослободити ванинституционалног утицаја.

Дачић је додао да криминал и корупција, руку под руку, подривају темеље сваког демократског система, наводећи да су невероватни подаци о штети проузрокованој корупцијом у буџетима најразвијенијих земљама, а камоли земаља које пролазе кроз трансформацију.

Значајан напредак постиже се кроз усклађивање законодавства са европским стандардима, рекао је Дачић.

Према његовим речима, у процесу мењања постојећег система настаје празан простор који управо омогућава стварање паралелних система управљања а чије уочавање и искорењивање представља огроман изазов за све, па и за новоформиране институције.

Премијер је поновио да те две опасне појаве, корупција и криминал, и њихова спрега темељно подривају институције друштва и, уколико су присутније, друштво постаје све мање отпорно на њихов утицај.

Регионалном сарадњом у борби против криминала

Министар правде и државне управе Никола Селаковић заложио се за проактивну сарадњу међу државама региона кроз формирање заједничких истражних тимова, сарадњу пограничних полиција и царина и других националних институција како би се унапредила борба против организованог криминала и корупције.

"Организовани криминал и корупција су претња безбедности и развоју региона и стварају сиромаштво у друштву. То касније изазива последице као што су одлазак младих људи из земље, немире на улицама, низак културни ниво. Зато морамо сви јединствено стати на црту, као појединци, као државе, као регион и разрачунати се са организованим криминалом", поручио је Селаковић у поздравном говору на регионалној конференцији у Палати Србије.

Подсетио је да су се током претходних 15 година криминалци у нашој земљи добро организовали и повезали са криминалцима из суседних земаља, као и земаља бивше Југословије, што је њих учинило моћним и довело до наглог слабљења државе.

Организовани криминал, према његовим речима, управо користи корупцију као своје главно оружје јер, како је објаснио, криминалци купују политичаре, економисте, судије, тужиоце, професоре.

"Врши се лак продор кроз порозне институције система. Толико су моћни да постављају своје људе на изузетно високе положаје. Када посматрате неке економске одлуке које су доношене у протеклом периоду, или читате пресуде виших инстанци суда, постане вам јасно да те одлуке нису доношене у име народа и за бољитак друштва већ за криминалну организацију", рекао је Селаковић.

Министар је истакао да су брана организованом криминалу снажне институције и нагласио да се као министар правде и државне управе залаже да снажење институција, главних одступница криминалу, а пре свега полиције, тужилаштава и судова.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије