Читај ми!

Вучић: Од ината нема горег заната

Потпредседник Владе и лидер напредњака Александар Вучић рекао да ће председништву своје странке предложити наставак дијалога и добијање већих гаранција за Србе на Косову. Ми од ината не можемо да живимо, морамо да постигнемо споразум и мој предлог је да тражимо наставак дијалога, истиче Вучић.

Лидер Српске напредне странке и први потпредседник Владе и Александар Вучић изјавио је да ће председништву своје странке предложити наставак дијалога и добијање већих гаранција за Србе на Косову, али је додао да сматра да "није реално" да Србија потпише решење које јој је понуђено у Бриселу.

"Нећемо потписати ништа што ће ићи на уштрб српских интереса, али ми морамо да постанемо нормална земља и да нашу земљу додатно отворимо", рекао је Вучић додајући да од ината нема горег заната. 

Према његовим речима, Србија је као јабука, подељена на два дела и инат као занат неће помоћи у решевању косовског питања.

"Ми од ината не можемо да живимо, од ината нема горег заната, из ината могу да победе браћу Брајан, али из ината не можете државу да правите и градите, ми морамо да постигнемо тај споразум, ми морамо да га постигнемо. Ако ме питате да ли ћемо то што смо добили потписати, мој предлог ће бити сутра да тражимо наставак разговора, дијалога, да добијемо веће гаранције и да идемо у том смеру", рекао је Вучић гостујући у емисији "Тешка реч" на телевизији Пинк.

Како каже, није реално да у уторак споразум буде потписан, али за Вучића од тога је важније којим путем иде Србија.

"Шта је то што ћемо да радимо, хоћемо ли да угрозимо будућност, хоћемо ли да доведемо земљу до тога да нам опет уводе визни режим, хоћемо ли инатом да заоримо њиве, да запошљавамо људе, хоћемо ли инатом да изградимо нешто у Србији, нећемо", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да Србија не прети никакво ново бомбардовање осиромашеним уранијумом, али је указао да би изолација земље била велики проблем.

"Знам колико нам фали за пензије. Пензионери их јесу зарадили, али је неко то опљачкао. Знам колико нам фали за нове фабрике, за нашу војску и за нашу полицију, а знамо колико је тешко и нашем народу на северу Косова и на југу покрајине", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће сутра бити донета "коначна и званична одлука" о решењу за Косово понуђеном на преговорима у Бриселу.

"Сутра ћемо упутити званичан одговор Бриселу и тражити наставак дијалога и гаранције за безбедност Срба", рекао је Вучић и истакао да Србија мора да реши косовски проблем и да не сме дозволити да то постане "замрзнути конфликт".

Потпредседник Владе је рекао да на завршним преговорима у Бриселу, 2. априла, српска страна није добила никакав "папир", већ да јој је само прочитано шта се од ње тражи.

"Био је огроман притисак да се те вечери то прихвати. Ми смо решавали у тренутку и после 15 или 20 минута донели смо одлуку да се вратимо у Београд", рекао је Вучић.

"Ја сам у једном тренутку рекао да сам спреман да поднесем оставку. Оно што је ништа не можемо да прихватимо", рекао је Вучић. 

Нема користи од замрзнутих конфликата

"Србија нема користи од замрзнутих конфликта нити од тога што ће све да буде по старом, не смемо да будемо гурнути на споредни колосек који води назад. Србија мора да размишља о својој будућности", рекао је Вучић.

То није, како је рекао, питање датума, никаквих техничких детаља, већ питање једне велике широке слике - или сте део света или нисте.

"Видео сам неке који говоре о томе, немојте да издате, немојте ово немојте оно, не брините нећемо, али ћу ја да питам све њих, ко ће да буде одговоран и под чији ћете прозор да дођете кад будемо имали 40 одсто незапосленост, јер је претходна Влада довела са 13 на 27 одсто незапослених, хоћете тада да говорите о продаји, издаји или глади, плашим се да ће ово друго да буде приоритет", каже Вучић.

Како је навео, српска делегација је отишла Брисел са намером да постигне споразум са приштинском страном. 

"Очекивали смо озбиљнији приступ својих домаћина. Нећу да кријем пред грађанима Србије говорећи да је нешто боље него што стварно изгледа, то што су они нама нудили у појединим моментима је личило на скривену увреду и покушај да нас унизе", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је српска страна у Бриселу тражила да оружане снаге Косова не буду на северу Косова и Метохије, као и да разговарали о правосуђу и полицији.

"У једном тренутку они су рекли да се слажу са принципима избора регионалног команданта полиције. Предлагали су да тај регион севера Косова буде са седам општина", рекао је Вучић и додао да је Приштина покушала да укључи у тај регион општине са албанском већином.

Вучић је изјавио да је добио више од 1.500 СМС порука, али је посебан утисак оставила једна од човека који се представио као националиста и који му је невољно признао да је паметније да се потпише споразум.

"Ја га не бих потписао и тражим од тебе да будеш за то да се никада не потпише, али негде - пошто имам две ћерке, било би ми лакше ако би ти то потписао. Боље ти да потпишеш, а ја се сакријем да те седам дана критикујем, па ћу моћи после тога да кажем да ћемо моћи боље и другачије да живимо", рекао је Вучић.

Војвођанска власт нанела штету држави

Вучић је изјавио да је војвођанска власт нанела огромну штету држави Србији иницијативом да покрајинска скупштина усвоји декларацију о заштити права Војводине.

Вучић је рекао да је иницијатива председника Владе Војводине Бојана Пајтића о усвајању декларације о заштити права Војводине представља "ужасан ударац Србији у тренутку који није ни лак ни једноставан".

"Грађанима Војводине није потребна заштита од Србије него од оних који лоше владају у Војводини. Највећа незапосленост је у Војводини. Тамо живе вреома вредни људи, али је лоша власт уништила све што је у Војводини постојало", рекао је Вучић.

Упитан о истрази у вези са малверзацијама у Развојној банци Војводине, Вучић је поновио да у борби против корупције неће бити заштићених.

Број коментара 118

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије