Читај ми!

Бура због најављене Декларације

Најављена Декларација о заштити уставних и законских права Војводине изазвала је махом негативне реакције у српској јавности. Напредњаци тврде да то представља признање сецесионистичких тежњи покрајинских власти. Демократе одговарају да СНС покушава да скрене пажњу са стварних проблема.

Праву буру на политичкој сцени Србије изазвала је најава Војвођанске Владе да ће у среду усвојити Декларацију о заштити уставних и законских права Војводине, а већина странака је против Декларације.

Деларација коју најављује војвођанска Влада увод је у отцепљење покрајине, сматра Српска напредна Странка.

"Иако су годинама радили на институционалном стварању посебног и заокруженог политичког система у Војводини, који би временом постао фактички независан од Србије, челници покрајинске власти ту намеру нису до сада јавно саопштавали, јер су је до прошле године остваривали у тишини и уз подршку претходне Владе Србије", наводи се у саопштењу потпредседника СНС-а Горан Кнежевић.

Демократска странка саопштава да не жели да расправља о измишљотинама на тему сепаратизма и каже да неће одговарати на нападе напредњака, док се не донесе одлука о понуди Брисела.

"Једино на чему инсистира Декларација јесте поштовање Устава и закона Србије. Ако неко с тим има проблем, онда је управо он проблем за све грађане Србије", наводе демократе.

Либерално-демократска партија подржава доношење Декларације и сматра да тим документом треба затражити и промену Устава Србије.

Демократска странка Србије од лидера демократа Драгана Ђиласа тражи да се изјасни да ли подржава срамну политику свог заменика.

За председника Уједињених региона Србије Млађана Динкића Декларација је непријатно изненађење.

"Мислим да је та декларација непотребна, а посебно да се доноси у погрешно време и због тога је контрапродуктивна. Мој предлог господину Пајтићу је да одустане од те скупштинске расправе да се смире страсти", каже Млађан Динкић.

Покрет социјалиста сматра да иза најављене декларације стоје други циљеви.

"Бојан Пајтић се боји две ствари: Истраге о Развојној банци и избора за АП Војводину. Обе ствари неће успети да спречи овим", каже председник Покрета социјалиста Александар Вулин.

Социјалистичка партија Србије позива демократе да не дозволе злоупотребу питања аутономије Војводине.

"Поставља се питање ко је аутор овог акта баш у овом и оваквом политичком тренутку. Дијалога са републичком Владом и републичком Скупштином није било, нити иницијативе да се о томе разговара", каже потпредседник СПС-а Душан Бајатовић.

Први човек Новог Сада Милош Вучевић каже да град неће подржати сецесију покрајине, нити ће дозволити да буде злоупотребљен ради личних интереса Бојана Пајтића и ДС-а.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије