Читај ми!

Николић: Србија је у сигурним рукама

Влада Србије сутра ће донети одлуку, а иза ње ће стати председник Републике, поручио Томислав Николић. Тренутно се не решава само проблем Србије, већ српског народа на Балкану, рекао Николић после састанка са челницима Републике Српске. Подржаћемо одлуку руководства Србије каква год да буде, што се нас тиче ми смо за одбијање ултиматума, рекао Милорад Додик.

17.38 - Николић: Близу смо тога да донесемо јединствену одлуку која ће садржати нашу жељу да наставимо да разговарамо.

17.20 - Додик: Што се нас тиче ми смо за одбијање ултиматума. Подржаћемо одлуку руководства Србије каква год да буде, поручује Додик.

17.15 - Србија је у сигурним рукама. Влада Србије донеће сутра одлуку, а иза ње ће стати председник Републике, поручио Томислав Николић. 

17.10- Тренутно се не решава само проблем Србије, већ у ширем контексту и српског народа на Балкану, рекао је председник Томислав Николић после састанка са челницима Републике Српске.

16.05 - Делегација руководства Републике Српске стигла на састанак у зграду Председништва. 

15.55 - Премијер Ивица Дачић стигао на састанак у Председништво Србије.

Председник Србије Томислав Николић рекао је, након састанка са председником Републике Српске Милорадом Додиком, да ће Владе Србије сутра саопштити став о понуђеном решењу за Косово и да ће иза тог става стајати председник Републике и већина парламентарних странака.

Овде можете погледати/преузети снимак прес-конференције председника Томислава Николића и Милорада Додика.

Николић је рекао да ће то бити јединствен став државног врха и да, упркос томе што је држави у овом тренутку тешко, грађани треба да буду уверени да је Србија у сигурним рукама, које неће да попусте.

"Ставове државног врха, који ће бити јединствен, саопштићемо сутра, што неће бити једноставно, јер то у Бриселу није била понуда, то је био ултиматум. Да може да се поправи може, да мора да се поправи, мора, јер под фирммом укидања паралелних иснтитуција, неко намерава да укине Србе као да су паралелни народ", рекао је Николић.

Николић је нагласио да је Србија дужна да спроведе Резолуцију Скупштине Србије или да оно што прихвати у дијалогу спроведе кроз институције Србије.

Србија је била убеђена да преговара о датуму у којем ће почети да отвара врата Европске уније, навео је Николић и додао да је један од услова у томе било успостављање што бољих односа Београда и Приштине.

"Знате чега смо се све одрекли, али смо инсистирали на неким надлежностима које српска заједница мора да има. Наишли смо на зид, и то је личило на преговоре о независности Косова и Метохије, а нико у Србији није за то задужен и неће о томе да преговара, али хоће о томе како ће српска заједница тамо да живи", рекао је Николић.

Николић је рекао и да се тренутно не решава само проблем Србије, већ у ширем контексту, српског народа на Балкану.

Он је навео и да је Србија у разговору с делегацијом РС, коју је предводио председниик Милорад Додик, наишла на потпуно разумевање у таквим ставовима, да је жеља два руководства да Србија РС даље напредују.

"Имаћемо заједничке подухвате у многим сферама. Наступаћемо заједно на многим тржиштима и мислим да ћемо заједнички да се боримо за циљеве које смо прокламовали својим уставима и обећали својим грађанима", рекао је Николић.

Имамо жељу да наставимо дијалог

Николић је изјавио да ће одлука коју ће Влада Србије сутра донети свакако садржати жељу Београда да се дијалог настави и поручио да се нећемо искључити нити ћемо дозволити да нас било ко искључи из дијалога.

На питање о томе да ли има сигнала из међународне заједнице да би дијалог могао бити настављен и после 9. априла, Николић је одговорио да не постоји други пут и другачија одлука у ЕУ него да наставимо да разговарамо и преговарамо.

"У случају да кажу да не треба да се настави дијалог доказали би да је једина жеља била да Србија притиснута датумом, иако је испунила све остале услове, испуни све што су замислили за привремене иниституције, односно државу Косово", рекао је Николић.

Николић је рекао да ће одлука која буде донета сутра сигурно бити донета јединствено и потпуно спроведена, а да ће је одговорни појединци спровести без обзира да ли се у потпуности слажу с њом.

Поручио је представницима власти да се уздрже од изношења сопственог мишљења о споразуму с Приштином, док власт не изгради јединствени став, а да онда они који не буду желели или не буду способни иступе из власти.

Председник Николић је рекао и да данас није добро јуначити се или се потпуно предати и да је потребно још времена како би се донела одлука.

"Треба нам време, још радимо на томе, ми се безмало не растајемо, да је лако донети одлуку само једном бисмо се састали. Било је лако донети одлуку да се ништа не потпише, а треба се суочити са Србијом, са прецима и потомцима, са онима који данас живе и који желе да у Србији живе боље", нагласио је Николић.

Додик: Подржаћемо одлуку руководства Србије

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће руководство Српске подржати одлуку Србије и Владе Србије у вези са Косовом ма каква она била и поручио да ће наставити са политиком непризнавања независности покрајине.

Додик је рекао да "је руководство РС за одбијање ултиматума, да се треба вратити себи и спечити егзодус српског народа".

"Када се каже не ултиматуму, ништа се не догађа, а када се на ултиматум каже да, онда уследе нови ултиматуми. Све је учињено мимо Резолуције 1244, а циљ је не само да она буде укинута, већ да је на неки начин укину сама Србија и српски народ", рекао је Додик.

Он је поручио да огроман ауторитет ЕУ стоји иза улитиматума Србији и да се поставља питање где је крај те листе подсетивши да је српски народ много пута осетио ароганцију међународне заједнице, много пута је кажњаван, а да му се сада нуди још и понижење.

Кључно је, према његовим речима, да се сада донесе одлука и ставити се на процену и оних који су за, као и оних који су против.

Додик је закључио да је уверен да ће Србија донети јединствену одлуку, да ће показати јединство истакавши да руководство РС није за то да се покрећу нове дилеме када је реч о Косову, већ да њих треба одбацити, а ојачати оно што се зове државним јединством Србије.

Разговорима делегација Србије и Републике Српске, поред Николића, присуствовали су и премијер Ивица Дачић и први потпредседник Владе Александар Вучић. У делегацији РС налазe се председник Милорад Додик, премијер Жељка Цвијановић и председник парламента Игор Радојчић.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије