Николић и Мркић 10. априла на расправи у УН

Генерална скупштина УН одржаће наредне седмице дебату о раду међународних кривичних судова. Први говорник на дебати требало да буде председник Србије Томислав Николић.

Председник Србије Томислав Николић и министар спољних послова Иван Мркић 10. априла ће присуствовати дебати о раду међународних кривичних судова у Генералној скупштини Уједињених нација.

Николић би требало да буде први говорник, а дебату о ад-хок судовима за ратне злочине за 10. април заказао је председавајући Генералне скупштине УН Вук Јеремић.

Дебата ће почети заседањем целе Генералне скупштине када се очекује и обраћање председника Србије Томислава Николића, а рад ће потом бити настављен у два тематска панела.

Расправу о раду међународних судова за ратне злочине, Јеремић је заказао прошле године, након ослобађајуће пресуде у Хашком трибуналу за хрватске генерале Анту Готовину и Младена Маркача.

Јеремић је тада рекао да је то "званичан начин да у УН буде покренута расправа о томе колико је рад Хашког трибунала био легитиман и свеобухватан и какве су последице", као и прилика да се међународној јавности представи виђење Србије догађаја из 90-их година.

Према писању америчког часописа Форин полиси, због бојазни да ће расправа, заказана на годишњицу оснивања профашистичке НДХ у Другом светском рату, бити искоришћена за неправедан напад на Хашки трибунал, више еминентних личности одустало је од учешћа у дебати.

САД и европске земље представљаће дипломате нижег ранга, а Хрватску ће представљати амбасадор при УН.

Како наводи Форин полиси, Јордан је једина чланица УН која је најавила да ће сасвим бојкотвати скуп.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара